Zin

Hoe krijg en houd je zin in een leven met een chronische ziekte?

Zingeving

Als gids in eigen-zinnig leven ben ik op zoek naar een zinnig leven. Wat is zin eigenlijk? Meestal krijg je dan nu een academisch praatje over levensvragen, moralistische uitspraken als “iets voor een ander betekenen.” en een verwijzing naar een geestelijk verzorger.

Wat mij betreft is deze blik te smal. Deze blik doet geen recht aan de praktijk van tientallen jaren leven met chronische ziekten, met alle ongemak van dien, en daar zin in krijgen en houden. Bovendien heb ik geen zin in weer een hulpverlener (hoe prachtig ik het werk van geestelijk verzorgers ook vind).

Zin Verzetten

Een paar jaar geleden liep ik tegen het zingevingsconcept van de vroegere Denker des Vaderlands René Gude aan. Ik vond en vind het zalig concreet, bevrijdend en aansluitend bij het dagelijks leven.

Volgens Gude zijn er vier soorten zingeving:

  • zinnelijk – dit is lijflijke zingeving, lekker in je vel zitten
  • zintuiglijk – dit gaat onze omgeving, is die mooi of lelijk, schoon en fris en opgeruimd of lelijk en verwaarloosd.
  • zinrijk – de gaat over bezinning, kun je verwoorden wat je doet en meemaakt?
  • zinvol – dit gaat over de doelen van je leven.

Journalist Peter Henk Steenhuis werkte dit concept na de dood van Gude verder uit voor ‘zin in werk’. Lees er meer over op de website van het kenniscentrum zinverzetten.

Zin Verzetten met een chronische ziekte

Ik vertaalde de Z-ten naar leven met een chronische aandoening. Dan gaat het bijvoorbeeld over vragen als:

  • zinnelijk: smaakt je eten je goed? Heb je fijne seks? Kun je lekker in je vel zitten met pijn, jeuk en ander ongemak?
  • zintuigelijk: hoe schoon, fris en opgeruimd is jouw huis of zorginstelling? Ziet jouw huis eruit als thuis of als mini-ziekenhuis?
  • zinrijk: weet je waar elk medicijn voor is? Weet je hoe je voor jezelf kan zorgen, van dag tot dag, en bij onverwachte situaties?
  • zinvol: hoe draag je op een of andere manier bij aan de dingen die jij belangrijk vindt?

Het mooiste aan dit concept is dat iedereen er na een korte introductie zelf mee aan de slag kan. Zin maken doe je zelf met Zin Verzetten!

Samen met Peter Henk Steenhuis verzorg ik workshops, lezingen en trainingen over dit onderwerp. Neem contact op voor meer informatie.