Zin

Krijg en houd zin in een leven met een chronische ziekte

Zingeving in het dagelijks leven

Als gids in eigen-zinnig leven zoek ik een zinnig leven. Wat is zin? De meeste projecten een aanpakken spreken mij niet aan als het gaat om jaren leven met een chronische ziekte of langdurig leven met een levensbedreigende ziekte. Te intellectueel, te abstract, te veel gericht op de fase na diagnose of de laatste levensfase.

Ik zoek naar praktisch zin hebben en houden in het dagelijks leven in de tijd tussen de diagnose en de laatste levensfase. Zin in het dagelijks leven, ondanks pijn en ander ongemak, energiebeperkingen, medicatie, zorg en zelfzorg. Zin in gewone dingen, terwijl ziekte, zorg en zelfzorg een dagelijks onderdeel zijn. Me bewust zijn van wat ik doe en wat ertoe doet.

ZinverZetten

Het zingevingsconcept van de vroegere Denker des Vaderlands René Gude vond en vind ik zalig concreet, bevrijdend en aansluitend bij het dagelijks leven. Iedereen kan er zelf mee aan de slag!

Volgens Gude zijn er vier soorten zingeving:

  • zinnelijk – lijflijke zingeving, lekker in je vel zitten
  • zintuiglijk – zin door schoonheid, is het mooi, schoon, fris en opgeruimd
  • zinrijk – bezinning, verwoorden wat je doet en meemaakt
  • zinvol – de doelen van en in je leven.

Journalist Peter Henk Steenhuis werkte dit concept na de dood van Gude verder uit voor ‘zin in werk’. Lees er meer over op de website van het kenniscentrum ZinverZetten.

ZinverZetten met ziekte en zorg

Vertaald naar leven met een chronische aandoening gaan de 4 soorten zingeving over:

  • zinnelijk: smaakt je eten goed? Heb je fijne seks? Zit je lekker in je vel zitten ondanks pijn, jeuk en ander ongemak?
  • zintuigelijk: is je omgeving schoon, fris en opgeruimd? Ziet jouw huis eruit als thuis of als mini-ziekenhuis? Kun jij zelf voor de dag komen?
  • zinrijk: weet je waar elk medicijn voor is, hoe je voor jezelf kunt zorgen van dag tot dag en bij onverwachte situaties? Is je agenda goed gevuld met iets anders dan ziekte en zorg?
  • zinvol: draag je (op een of andere manier) bij aan de dingen die jij belangrijk vindt?

Iedereen kan hier na een korte introductie zelf mee aan de slag. Zin maken doe je zelf met ZinverZetten!

Nieuwsgierig? 22 april spreken Peter Henk Steenhuis en ik op de maandelijkse videosessie van Agora over Zin Verzetten in palliatieve zorg. Kijk hier voor meer informatie en (gratis) aanmelden.

Workshops en trainingen

Samen met Peter Henk Steenhuis verzorg ik workshops, lezingen en trainingen over ZinverZetten met ziekte en zorg.

Eendaagse training met open inschrijving

In de eendaagse training maak je kennis met de 4 soorten zingeving en hun betekenis is een leven met ziekte en zorg. Vervolgens ga je zelf aan de slag met interactieve oefeningen en spelvormen. Aan het eind van de dag kun je zelf ZinverZetten in gesprek met je gesprek met jouw cliënten.

Open inschrijving eendaagse training

Datum: 31 mei 2021
Voor: verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, artsen, sociaal werkers en anderen die aan de slag willen met praktische zingeving met hun cliënten.
Locatie: Broek in Waterland (bij Amsterdam)
Kosten: 250 euro excl. 21% btw incl. lunch/koffie/thee
Aanmelden: stuur mail naar info@zinverzetten.nl

In-company aanbod

Neem contact op voor in-company aanbod, kennismakingsworkshops, lezingen en maatwerk.