Over Lottie van Starkenburg

Van student naar patiënt

Mijn eerste ervaringen in de zorg waren als patiënt. In het najaar van 1999 ging ik in slechts zes maanden van midden in het studentenleven staan naar afhankelijk zijn van anderen voor simpele zaken, zoals koken. Met veel strijd heb ik mijn leven terug veroverd.

Dat was niet de enige keer dat ik getroffen werd door het lot. Op mijn cv als patiënt staan onder andere een verkeersongeval met een zware hersenschudding als gevolg, een bevalling met ernstige complicaties en auto-immuunziektes.

Van sterrenkunde naar de zorg

Na mijn promotieonderzoek in de sterrenkunde heb ik de professionele stap naar de zorgsector gemaakt. Een bewuste keuze van mijn hoofd boven de wolken naar tot mijn knieën in de modder. Ik werk graag aan een dossier dat iedereen, inclusief mij, raakt.

In de jaren daarna werkte ik in verschillende rollen voor onder andere Zilveren Kruis, ZonMw en het Zorginstituut. Altijd op het snijvlak van verschillende perspectieven, altijd op complexe vraagstukken, altijd de verbinding zoekend tussen micro en macro.

Mijn ervaringen als patiënt nam en neem ik mee in mijn werk. Het maakt mij sensitief voor wat er toe doet voor patiënten. Ik ben mij alle dagen bewust van mijn kwetsbaarheid – en die van anderen. Voor mij is beleid nooit abstract, ik zie altijd de mensen waar het om gaat.

Ethiek in visie en beleid in de zorgsector

Mijn interesse in filosofie en ethiek kwam na de geboorte van mijn zoon tot bloei. Zijn geboorte was de meest angstige en meest krachtige ervaring van mijn leven. Sindsdien ben ik bezig om meer te doen wat dichter bij mij staat.

Zo stuitte ik op de postdoctorale beroepsopleiding ‘Ethiek in de Zorgsector’ van het Radboudumc. Het was een schot in de roos en voor een belangrijk deel bewustwording van een bestaande bekwaamheid. Sindsdien ben ik op diverse manieren bezig met ethiek in visie en beleid in de zorg.

Gids in eigen-zinnig leven

Na opnieuw een periode van ziek zijn, was het tijd voor de volgende stap. Ik schreef het boek ‘Energiek leven’ en ging verder als zelfstandig adviseur, auteur en toezichthouder onder het motto: ‘Gids in eigen-zinnig leven’.