Onbegrepen of vrouwenklachten?

Ik ben geen man” is de titel van het nieuwe boek van Mirjam Kaijer. Een pil van bijna driehonderd bladzijden waarin ze beschrijft wat er gebeurt als vrouwen ‘onbegrepen klachten’ zoals pijn, vermoeidheid, darmproblemen en hersenmist krijgen. En belangrijker nog: waarom dat nog steeds zo gaat. Een belangrijk thema dat ik graag onder de lezers van ‘Energiek leven‘ breng.

Het klopt niet

Het klopt niet‘ achtervolgt mij. Ik ben niet de enige. Het is een van de hoofdthema’s van dit boek. De achterflap van “Ik ben geen man” opent met:

Het sluipt erin, als een dief in de nacht… Steeds vaker denk je “Klopt dit wel?”

En dan? Als je besluit dat het niet klopt en medische hulp zoekt, dan beland je in een moeras van onbegrip, wantrouwen en onkunde. Want dit is wat je – vaak zonder enig onderzoek – te horen krijgt:

foto van bladzijde uit boek 'Ik ben geen man' met alles wat vrouwen te horen krijgen, zoals 'Opgroeiende kinderen?' en 'Daar hebben alle vrouwen last van.'
Eerste bladzijde van ‘Ik ben geen man’

De enige die in dit rijtje ontbreekt is ‘Iedereen is wel eens moe”.

Waarom zijn er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten?

Vrouwen krijgen minder goede zorg dan mannen omdat er geen oog is voor vrouwspecifieke klachten, ziekten en behandelingen. Dit is kort samengevat het betoog van Kraijer.

Vrouwenklachten

80-90% van alle mensen met een officiële diagnose onverklaarde klachten (vaak SOLK of ALK genoemd) is vrouw. Hoe komt het dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn? Waarom zijn juist vrouwenklachten vaak onverklaarde klachten? Vaak blijkt er jaren later wel degelijk een verklaring te zijn…

Vrouwenziekten

Heb je wel een diagnose, dan heb je hoe dan ook pech. Heb je een vrouwenziekte? Dan is er waarschijnlijk weinig kennis over jouw ziekte. Hoe kan het bijvoorbeeld dat 75% van de mensen met auto-immuunziekten vrouw is, maar dat niemand weet waarom? Kaijer geeft voorbeeld naar voorbeeld veel voorkomende ziektes die vooral vrouwen treffen en waar verbijsterend weinig over bekend is.

Mannenbehandelingen voor vrouwen

Heb je een ziekte die ook veel mannen treft? Dan is de behandeling op maat gemaakt voor mannen. Ook als bekend is dat vrouwen andere klachten hebben of sneller bijwerkingen, dan nog dringt die kennis maar heel langzaam door. Ook als het gaat om dodelijke zaken als hartinfarcten. Ook als het gaat om ernstige bijwerkingen van medicijnen. Waarom verandert dit zo langzaam?

Het eeuwige beeld van hysterische vrouwen

Mannen die voor zichzelf opkomen zijn zelfverzekerd. Vrouwen die voor zichzelf opkomen, wat zijn die eigenlijk? In plaats van als zelfverzekerd worden ze nog te vaak gezien als hysterische aanstellers. Het resultaat van een historische erfenis waar we nog steeds niet vanaf zijn. De beeldvorming rond vrouwenklachten en -ziekten wordt hierdoor gekleurd.

Dat gaat soms heel subtiel. Ik heb een kopie van de eerste brief van de eerste internist die ik zag als 21-jarige aan mijn huisarts. Die brief begint met: “Licht nerveuze jonge vrouw…” Natuurlijk was ik nerveus! Ik had met twee huisartsen ruzie gemaakt om serieus genomen te worden. Ik was nog nooit eerder zo ziek geweest. Waarom opende hij die brief met mijn lichte nervositeit? Was dat nu echt het meest relevante over mij om te melden?

Waarom dit boek lezen

Veel nieuwe feiten staan er voor mij niet in dit boek, maar ik volg dan ook al jaren berichten over dit onderwerp. Maar toen ik alles zo achter elkaar las… Het is en blijft shockerend om alle oorzaken en alle leed achter elkaar te zien staan. Er is veel werk te doen.

Naast journalist en oud-verpleegkundige is Mirjam Kaijer ook ervaringsdeskundige. Na tien jaar loste iemand (geen dokter…!) eindelijk haar puzzel op, net op tijd om geen permanente schade op te lopen. Dit verhaal is ook haar verhaal. Dat maakt het verhaal des te krachtiger.

Zoek jij nog altijd naar de juiste diagnose. Check dan ook het lijstje vaak gemiste aandoeningen.

Actie: petitie voor meer onderzoek

Veel lezers van mijn boek vermelden in een bijzin hoe lang zij getobd hebben voor ze eindelijk de goede diagnose hebben gekregen. Dat kan sneller. Dat moet sneller. Om over het traject daarna maar niet te beginnen. Mirjam Kaijer is een petitie gestart om onverklaarde vrouwenklachten onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer. Ik heb die getekend. Teken jij ook?

Nieuwsgierig geworden naar ‘Ik ben geen man’? Bestellen kan bijvoorbeeld bij bol.