De eigen wijsheid van vrouwen

Veranderingen in mijn menstruatiecyclus zijn voor mij een belangrijk signaal dat er iets niet klopt. Vorige week las ik een blog van Emile Keuter in Medisch Contact. Hij schriijft:

“[…] worden de talloze meldingen van menstruatiestoornissen [door vrouwen gerapporteerd na vaccinatie tegen corona] door Lareb onder het tapijt geveegd met de uitspraak dat die sowieso veel voorkomen. Ik vermoed dat het anders was gelopen als het om erectiestoornissen ging.”

Heerlijk als een man dat schrijft! Hij raakt hier voor een mij een teer punt: hoe vrouwen altijd als volslagen onnozel worden gezien als het gaat om hun eigen gezondheid in het algemeen en menstruatiecyclus in het bijzonder. Hoe ik keer op keer niet serieus genomen werd op dit punt. Daarom een blog over de signalen van een vrouwenlichaam en hoe die systematisch ondergewaardeerd worden.

Wat mijn cyclus mij vertelt…

Voor ik toe was aan anticonceptie had ik al ontdekt dat mijn menstruatiecyclus mijn gezondheid spiegelde. Elke griep zag ik terug in kleine verstoringen in mijn cyclus. Toen ik op een dag hondsberoerd was door zeeziekte, begon ik spontaan te vloeien. Twee dagen later zette mijn menstruatie door, slechts 18 dagen na de vorige. Mijn lijf had besloten dat een zwangerschap voorkomen moest worden. De volgende cyclus was weer voorkomen normaal.

Ziekte verstoort mijn cyclus. Toen ik last kreeg van tussentijdse bloedingen en niet wist waardoor dat kwam, stelde ik mezelf de vraag: welke ziekte verstoort nu mijn cyclus? Voor mij waren die bloedingen een alarmsignaal. Mijn huisarts reageerde schouderophalend: “Dat komt veel voor”. Hij stelde voor aan de pil te gaan om dit probleem op te lossen. Kèh?! Ik weigerde. Net op tijd bleek wat er mis was. Mijn cyclus had gelijk.

… en hoe ik dat waardeer

Voor mij was dit reden om nooit aan hormonale anticonceptie te beginnen. De signalen van mijn cyclus zijn te belangrijk om te missen. Die ervaring werd keer op keer bevestigd. Long-non-covid? Ik had geen eisprong en een langere cyclus. Een teken dat mijn herstel nog gaande was.

Onverklaarde bloedingen? De huisarts vond het overbodig maar toen ze mijn spiraal verwijderde bleek dat hij helemaal in elkaar gedraaid zat. Mijn lijf had weer gelijk.

Als mijn cyclus me vertelt dat er iets mis is, dan kijk ik of ik een verklaring heb. Zo niet, en de verstoring houdt aan, dan ga ik op zoek. Voor mij zijn het aanwijzingen die ik niet wil negeren.

Menstruatiestoornissen na vaccinatie, is dat erg?

Terug naar de duizenden meldingen die vrouwen gedaan bij het Lareb hebben gemaakt van menstruatiestoornissen na vaccinatie tegen corona. Is dat alarmerend? Het nieuwsbericht van het Lareb klinkt niet zo. Ook de deskundigen die in de media aan het woord komen, zoals bijvoorbeeld hier bij de NOS, zijn niet ongerust. De kop spreekt boekdelen: “Iedereen heeft wel eens een verstoorde cyclus.”

Een waarheid als een koe, maar zo lust ik er nog wel een paar. “Iedereen heeft wel eens buikpijn”. “Iedereen heeft wel eens hoofdpijn”. Natuurlijk ook: “Iedereen is wel eens moe”. (Mijn boek ‘Energiek leven‘ niet gelezen? Bestel het dan nu!) Of vrij naar Emile Keuter: “Iedereen krijgt hem wel eens niet omhoog!”

Wat mij opvalt is dat vrouwen zelf nauwelijks aan het woord komen. Hoe ongerust zijn ze zelf? Waarom? Wie vindt hun wijsheid interessant genoeg om melding van te maken?

Minachting voor eigen wijsheid van vrouwen

Op 3 augustus 2021 liet de NOS diverse deskundigen aan het woord met diverse geruststellende verklaringen voor de gemelde menstruatiestoornissen. De uitsmijter:

“Stress uit angst voor de prik”

Ach ja, die hysterische vrouwtjes. Die zitten zo in de stress om een klein prikje dat ze een beetje van de leg zijn. ’t Is voor hen ook heel wat hè. Ze kennen geen stress over miljoenendeals voor ondeugdelijke mondkapjes. Ze zitten niet avond aan avond bij talkshows. Zo’n prik gooit echt hun leven overhoop!

Die vrouwen werkten wel extra diensten in verpleeghuizen zonder beschermende middelen. Ze vingen wel depressieve pubers door lockdowns. Ze werkten ’s avonds door om overdag thuisonderwijs te geven. Ja, geen wonder dat ze doodsbang waren voor zo’n naald.

En dus?

Ik weet niet wat deze meldingen te betekenen hebben. Hopelijk is er bij veel van hen niets ernstigs aan de hand. Ik relativeer graag: van twee weken in bed met corona krijgen vrouwen ook menstruatiestoornissen. Ik ben niet voor of tegen coronavaccinatie en deel niet alle meningen van Emile Keuter.

Waar het mij omgaat, is de systematische minachting voor de eigen wijsheid van vrouwen (en mensen in het algemeen, zie ook mijn blog ‘Het klopte dat het niet klopte“). Dit maakt me kwaad. Het onderdrukken van waardevolle signalen is een geaccepteerde praktijk (“dan ga je toch aan de pil”). Ik stimuleer mijn dochter om te luisteren naar wat haar lijf haar vertelt. De eigen wijsheid van vrouwenlichamen verdient te allen tijde respect en aandacht.