Beter in je werk dankzij minder energie (2)

Voor de zomer schreef ik over een inspirerend interview met Jeroen Mol over werken met minder energie. Inmiddels heb ik zijn boek ‘Dwars door alles heen’ gelezen. Het zette mij aan het denken.

Mijn energiebeperking maakt mij
O een betere ouder
O een leukere collega
O effectiever in mijn werk
O al het bovenstaande

Prioriteiten stellen

Toen mijn zoontje vijf was, viel hij van zijn fiets. Zijn duim was dik en hij had pijn. De volgende ochtend was het niet beter en belde ik onze huisarts. We konden een uurtje later terecht. Ze keek en voelde, en concludeerde: laat voor de zekerheid maar even een foto maken.

Dus wat deed ik? Ik bracht hem naar school en zei tegen de juf dat ik hem begin van de middag op zou halen. Eerst ging ik thee drinken met een vriendin.

Inspiratie

Aan de ene kant leest ‘Dwars door alles heen’ als een slecht management boek. De samenvatting daarvan is: al die bekende management theorieën blijken te kloppen nu ik gedwongen ben ze op te volgen. Maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door het inspirerende voorbeeld dat Jeroen Mol neerzet over zorgen voor jezelf. Ik geef drie voorbeelden.

Hoe meer ik mijn gevoel volg, hoe beter het gaat

Een van de meest schadelijke frames in de zorg is “je kunt je lichaam niet vertrouwen”. Elk verhaal over heling en herstel gaat over loskomen van de autoriteit van witte jassen, bloedonderzoek en scans en vertrouwen opbouwen in je eigen lichaam. Beetje minder respect voor autoriteit helpt. Beter op gevoel? Nou, dan doet Jeroen dat dus gewoon.

Je verantwoordelijkheid nemen betekent niet dat je het zelf moet doen

Jeroen vermijdt dingen die geen energie opleveren, of zelfs energie kosten. Niet door ze te negeren, maar door ze op een andere manier te organiseren, uit te besteden of soms bewust niet te doen. Of het nu gaat om drukke verjaardagen of belangrijke events op zijn werk: als het energie kost zoekt Jeroen een manier om zijn verantwoordelijkheid te nemen zonder er zelf op leeg te lopen.

Doen waar je goed in bent is waar je energie van krijgt

Ik ken veel (vooral) vrouwen die ander werk zijn gaan doen toen hun energie minder werd. Onder hun niveau, minder leuk, maar “hier kan ik 16 uurtjes werken en die verdelen over vier dagen en later beginnen en thuis werken en …”. Die 16 uurtjes kosten intussen bergen energie, want het werk is saai en de mensen vervelend.

Jeroen doet het andersom. Die doet vooral waar hij goed in is en krijgt daar bergen energie van!

Zorgen voor jezelf

Mijn boek ‘Energiek leven’ wordt vooral door vrouwen gelezen. Vrouwen die vaak eerst voor heel veel anderen zorgen en als laatste voor zichzelf. Zeg eens eerlijk: wat dacht jij van mijn verhaal hierboven? Wat een ontaarde moeder? Of wat zorgt die goed voor zichzelf? Eerlijk is eerlijk: ik heb dit ook moeten leren.

Dit gebeurde op een moment dat ik al maanden ziek en alleen thuis zat. Deze vriendin had ik door vervelende omstandigheden al een half jaar niet gezien. Ik had me enorm verheugd op deze afspraak en zag bovendien de bui al hangen: in het ziekenhuis duurt alles lang. Dus ging ik naar huis, zette thee en haalde mijn hart op. Daarna deed ik een slaapje en haalde ik mijn zoon op. Dankzij die ochtend kon ik er de hele middag (er zat een een klein breukje) voor hem zijn.

Nieuwsgierig naar het verhaal van Jeroen Mol? Lees dan zijn boek ‘Dwars door alles heen’.