Excelleren in je werk met/door minder energie

Beter in je werk dankzij minder energie

Eigenlijk had ik een ander blog gepland voor vandaag. Maar soms krijg je een cadeautje in de schoot geworpen wat je met twee handen aan moet grijpen. Zoals vandaag.

Een prachtig voorbeeld

Vandaag kreeg ik namelijk via LinkedIn een prachtig voorbeeld onder ogen. Jeroen Mol, directeur bij Landal GreenParks, heeft na succesvolle behandeling tegen kanker veel minder energie dan voorheen. In een interview met het Financieel Dagblad vertelt hij daarover.

Lange e-mails? Stuurt hij retour afzender. Hij dendert niet meer de hele dag door maar houdt ruimte in zijn agenda voor een ommetje. Doet dingen waar hij energie van krijgt. Gaat niet ’s avonds op pad naar een ‘verplicht’ evenement waar hij geen zin in heeft. Wie heeft er iets aan als hij de dag erna niets waard is?

Makkelijk? Anderhalf jaar worstelde hij om zijn nieuwe manier van leven en werken onder de knie krijgen. Nog steeds is het af en toe jongleren. Maar, zegt hij zelf, hij is een betere directeur geworden.

Makkelijk praten als directeur?

Was jouw eerste gedachte: “Ja maar, hij is de directeur? Hij kan het maken om lege ruimte in zijn agenda te plannen. Eindeloze mails te weigeren. Zomaar een middag te gaan fietsen? Als ik directeur was, tsja, dan… ”

Dan had je een heleboel verantwoordelijkheden en weinig energie. Jeroen Mol is in de eerste, tweede en derde plaats baas over eigen leven en energiebeperkingen. Hij heeft uitgevonden wat voor hem werkt, en leeft daarnaar. Ook als dat pijnlijke keuzes zijn. Ook als hij zich daarvoor kwetsbaar op moet stellen.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Terug naar zijn stelling dat hij een betere directeur geworden omdat hij minder energie heeft. “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Deze beroemde uitspraak van Johan Cruyff gaat ook op voor energiegebrek. Het dwingt je tot de kern te komen waar jouw bijdrage er echt toe doet.

Want zeg eens eerlijk: wie zit er wel te wachten op lange mails en eindeloos veel cc’s? Wie is er bij gebaat om de problemen van anderen op te lossen in plaats van zijn eigen taken? Hoeveel dingen doe jij op een dag waar je eigenlijk geen energie in zou willen stoppen?

Dwars door alles heen

Jeroen Mol schreef een boek over zijn ervaringen: “Dwars door alles heen“. Ik heb het meteen besteld, want ik ben hartstikke nieuwgierig geworden naar wat hij nog meer te vertellen heeft!

Heb jij hulp nodig bij lekker werken met energiebeperkingen? Bekijk dan eens mijn online training Energiek leven en werken.