Een goede collega bewaakt zijn grenzen

Hoe kan ik mijn grenzen bewaken én een goede collega zijn? Met verschillende voorbeelden kwam deze vraag terug tijdens het webinar ‘Werken met energiebeperkingen’. Achter deze vraag zit een aanname: je zadelt je collega’s op met jouw werk als je binnen je grenzen blijft. Maar kun je een goede collega zijn zonder je grenzen te bewaken?

Een zere knie

Vorig jaar had mijn man een vervelende knieblessure. Hij had veel pijn en strompelde door het huis. Zijn blessure is een probleem voor mij. Normaal doet hij bijvoorbeeld de boodschappen, iets dat mij buitensporig veel energie kost. Maar goed. Zoiets kan gebeuren. Boodschappen kun je ook laten bezorgen, en onze dochter kan ook helpen. Dit lossen we samen op.

Zes weken later ging het stukken beter. Op het laatste moment besloot mijn man toch zijn racefiets mee te nemen op vakantie. In Woerden fietste hij tenslotte weer vrijwel pijnloos rond. De eerste ochtend vertrok hij op zijn racefiets, om bijna drie uur later terug te komen. Hij was vier keer de Amerongse berg over geweest (die is steil!). Hij had genoten.

De volgende ochtend kon hij weer zijn knie niet buigen. Ik was woest. Welke idioot gaat nu beginnen met drie uur fietsen, inclusief zulke steile stukken? Hoe had hij zo egoïstisch kunnen zijn? Nu zat ik met de gebakken peren. Wat nu kwamen alle boodschappen en andere klussen weer op mij neer. Tot zover mijn vakantie.

Een wijze les

Toen mijn ergste boosheid gezakt was, moest ik lachen. Grenzen bewaken lijkt egoïstisch: je zegt op dat moment nee tegen een vraag van je partner, kind, collega of klant (of van jezelf!). Maar als je over je grenzen gaat, is de rekening niet alleen voor jezelf. Ook diezelfde partner, kind, collega of klant hebben daar last van. Juist door je grenzen te bewaken, zorg je voor jezelf én de ander.

zorgen voor jezelf

=

zorgen voor de ander

Een goede collega zijn en je grenzen bewaken is geen tegenstrijdigheid. Ze gaan juist hand in hand!

Grenzen bewaken, doen dus! Maar #hoedan? Omdat er zoveel vragen over waren, organiseren Astrid en ik op dinsdag 21 september een online workshop die helemaal gaat over grenzen aan je energie. Meld je nu aan!