Zingeving met lippenstift

Moederdag zeven jaar geleden. Mijn peuterzoon heeft op het kinderdagverblijf een tegeltje met lippenstiftzoenen voor me gemaakt. “Zo gek, hij noemde het een krijtje.” vertelde de pedagogische medewerker me achteraf. Met zijn enorme woordenschat had ze niet verwacht dat hij het woord lippenstift niet kende.

Zin door schoonheid

Ik ben geen ijdel mens. Lippenstift bezit ik niet. En toch vind ik veel herkenning in de tweede Z van ZinverZetten. Deze Z staat voor Zintuiglijk en gaat over het mooie, het schone, over alles wat de zintuigen zalig prikkelt. Om je heen en natuurlijk ook jezelf. Kun jij voor de dag komen? Hoe zit het met jouw hulpmiddelen?

Een nieuwe bril

Om de paar jaar breng ik uren door bij de opticien. Ik wil niet zomaar een bril. Ik wil een bril die bij mij past. Liefst rood! Warme en pittige uitstraling. Waarom hecht ik daaraan? Het belangrijkste is toch dat ik dankzij die bril veilig over straat kan? Mijn bril is een onmisbaar hulpmiddel. Tegelijk ken ik niemand die de opticien binnenloopt, een willekeurige bril uit het rekt pakt en zegt: “Doe mij die maar!” Een bril moet functioneel én mooi zijn.

Rolstoelen, gehoorapparaten, speciale schoenen, …

Neem nu een gehoorapparaat. Of een rolstoel. Orthopedische schoenen. Waar zijn daar de kekke kleuren voor volwassen? De scootmobiel met panterprint? Ik zal nooit de vriendin vergeten die me stralend haar nieuwe orthopedische schoenen liet zien: “Vind je ook niet dat ze op cowboylaarzen lijken? Hiermee kan ik de kroeg in!”

Eigenlijk heel gewoon!

Zin hebben en houden in leven met een chronische ziekte, beperking of kwetsbaarheid is niet vanzelfsprekend. Het heeft ook te maken met de vraag: “Kan ik voor de dag komen?” Banaal? Als mijn zoon opviel omdat hij niet wist wat een lippenstift was, dan lijkt het me juist heel gewoon dat je met jouw hulpmiddelen nog steeds een hippe, sexy of andere uitstraling wil hebben!

Ontdek meer dagelijkse zingeving

Meer praktische zingeving? Schrijf je dan in voor de Vliegende Start Workshop ZinverZetten met Ziekte en Zorg. De eerst volgende is op 23 september 2021.