Thuis op deze plek

Kun je je thuis voelen in een verpleeghuis of woonzorgcentrum? Niemand gaat er voor zijn plezier naar toe. Het is altijd anders dan je eigen huis. Toch denk ik dat er veel meer kan dan nu. Als je doorpraat over wat thuis voor iemand is, komen er altijd mogelijkheden naar boven om mensen zich meer thuis te laten voelen.

Een eigen plek

Thuis is natuurlijk verbonden met een plek. Je huis, je straat, je buurtje. Die kun je niet meeverhuizen naar het verpleeghuis. Of toch een beetje?

Neem Hanneke. Vanwege het werk van haar man zijn ze heel vaak verhuisd. Had ze een voorkeur? Nee, ze woonde overal met plezier. Dan merkt haar zoon op: “Ze pakte fluitend onze spullen weer in, op één voorwaarde: het volgende huis moest weer een tuin hebben. Het eerste dat ze uitpakte was de snoeischaar.” Haar dochter haakt in: “Weet je nog hoe ze alle appartementen bleef weigeren, tot we er eindelijk één vonden op de begane grond, met tuintje?”

Hanneke voelt zich thuis op plekken met een tuin. Bloeiende planten, lekker wroeten in de aarde, buiten zitten in de ochtendzon, ’s avonds nog even met gieter een rondje lopen. Zonder tuin, geen thuis voor haar.

10 ideeën voor meer thuis

Kamers met eigen tuin heb ik nog niet gezien in verpleeghuizen. Houd het dan op? Nee. Hier zijn tien ideeen voor wat Hannekes kinderen en de medewerkers van het verpleeghuis kunnen doen om voor Hannekes gevoel van thuis-zijn:

  1. hang een grote foto van haar tuin op haar kamer
  2. zet bloemen en planten in haar kamer
  3. geef haar een kamer met uitzicht op de tuin van het verpleeghuis
  4. zet plantenbakken voor haar raam
  5. regel zelfstandige toegang tot de tuin van het verpleeghuis
  6. geef Hanneke een plekje in de woonkamer met uitzicht op de tuin
  7. nodig Hanneke regelmatig uit om lekker buiten te gaan zitten
  8. plaats ook planten op zit-hoogte, zodat mensen ook zittend kunnen tuinieren
  9. vraag het vrijwillige tuinteam om Hanneke te laten helpen bij kleine klusjes in de tuin
  10. ga met Hanneke naar een tuincentrum om nieuwe plantjes uit te zoeken voor de tuin

Ontdek meer thuis

Plek is een van de zeven onderdelen van ‘Zo voel ik me thuis’ – de gesprekstool om thuis voelen persoonlijk en concreet te maken. Ontdekken wat je nog meer kan doen om iemand zich thuis te laten voelen in jouw verpleeghuis of woonzorgcentrum? Schrijf je in voor de inspiratiesessie op 6 oktober.