Werk met plezier

Altijd moe, wel lekker aan het werk? Kan dat? Naar aanleiding van het webinar ‘werken met energiebeperkingen’ is dit het eerste uit een reeks blogs over werken met energiebeperkingen.

Werk: noodzakelijk kwaad of noodzakelijke plezier?

Hoe kun je werken met weinig energie?

Wat heb jij nodig om te werken met jouw energiebeperkingen? De meeste mensen geven dan dit soort antwoorden:

  • flexibele werktijden
  • thuis werken
  • mogelijkheid om half uurtje te liggen tussendoor
  • rustige werkplek

Allemaal goede antwoorden, maar… mensen vergeten het belangrijkste: plezier.

Noodzakelijk plezier

Plezier in lekker bezig zijn, plezier maken met collega’s of klanten, plezier omdat je steeds nieuwe dingen leert. Zonder plezier houdt niemand zijn werk vol. Gezonde mensen houden het soms jaren uit, maar als je weinig energie hebt dan loop je heel snel vast. Soms zelfs binnen dagen! Kortom: plezier in je werk is het meest noodzakelijke van alles!

Moet daarmee alles leuk zijn op je werk? Natuurlijk niet. Nergens zijn allemaal maar leuke klussen. Een goede vuistregel is: zorg dat je minstens 80% van de tijd dingen doet waar je plezier in hebt. Dat is een basis om ondanks vermoeidheid lekker aan het werk te zijn.

Dus ben je op zoek naar (ander) werk en heb je weinig energie? Vraag je dan eerst af: waar heb ik plezier in? Wat maakt een baan voor mij zo leuk dat ik me ervoor uit bed wil slepen? De randvoorwaarden komen daarna.

Zelf aan de slag met werken en energiebeperkingen? Bekijk de online training ‘Energiek leven en werken‘.