U wilt te veel

“U wilt te veel.” Heb jij dat ook wel eens te horen gekregen als je klaagde over vermoeidheid tegen je dokter? Of was het een collega, buurvrouw of andere bekende? Openlijk of subtieler: “t Is ook wel veel hè, een kind en een baan.”

Ik wel, en ik word er altijd pisnijdig van. Zonder uitzondering heeft de spreker een interessante baan, leuke partner, aandacht vragende kinderen met wie hij/zij van alles onderneemt, meer dan één hobby en een druk sociaal leven.

En dat wil ik dus ook. Niet meer, niet minder. Dus beste dokter, collega, kennis die vindt dat ik te veel wil: Leg mij eens uit wat daar te veel aan is? Wat wil ik meer dan wat jij hebt? Wil jij liever geen werk, gezin, hobby’s en vrienden?

Vermoeidheid verdient serieuze aandacht. Minder willen is niet de oplossing, maar de bron van een vicieuze cirkel omlaag. Werk, gezin, hobby’s en vrienden zijn geen luxe voor wie energie genoeg heeft. De vraag is niet of je deze dingen moet doen, maar hóe je ze kunt doen. En dat is geen kwestie van genoeg willen (daarover volgende week meer…).

PS: hoe doe je dat dan wel? Dat leer ik je graag in de online training ‘Energiek leven en werken’