Waarom je meer moe bent in coronatijd (2)

Veel mensen zijn in deze tijd meer moe dan normaal. Hoe komt dat? Welke inzichten uit mijn boek ‘Energiek leven’ kunnen je helpen om nu meer energie te krijgen? Daarover gaat deze serie van drie blogs.

Dit tweede blog gaat over zin. Als ik me verveelde als kind, en klaagde dat ik nergens zin in had, dan kreeg ik te horen: “Dan maak je maar ergens zin in!”. Makkelijker gezegd dan gedaan, tot ik een paar jaar geleden in aanraking kwam met een heel praktische manier om snel meer zin te maken!

"Dan maak je maar zin!"

#HoeDan

Zingevende energie

Denk eens terug aan de laatste keer dat je iets deed waar je helemaal geen zin in had, of waarvan je helemaal het nut niet in zag. Hoeveel energie kost het dan om zoiets toch te doen? Omgekeerd, als je ergens veel zin in hebt, dan kost het minder energie.

Als je geen zin hebt in die dingen die je doet, dan word je daar erg moe van. Wat is zin precies? En hoe zorgt corona ervoor dat je minder zin hebt?

Een manier waarop ik energie benader in ‘Energiek leven’ is zingevende energie. Daarvoor gebruik in zingevingsconcept van de 4 Z’ten van René Gude en Peter Henk Steenhuis. Dit is een praktische, niet moraliserende kijk op zingeving die goed aansluit bij het leven van alledag. Dit concept onderscheid vier vormen van zingeving. Ik leg ze hieronder uit.

Z1: Zinnelijk

Zinnelijk gaat over de lijflijke aspecten van zin, over lekker in je vel zitten en dingen doen waar je plezier in hebt. Denk bijvoorbeeld aan lekker eten, lekkere seks en lekker sporten.

Hoe zijn deze dingen nu anders dan een jaar geleden? Je favoriete restaurant is gesloten. Lunch je thuis net zo lekker als op kantoor? We raken buiten ons gezin geen andere mensen aan. Singles hebben minder seks. Hoe zou het zijn met stellen die te dicht op elkaars lip zitten? Mensen sporten minder, of doen sporten waar ze minder plezier in hebben.

Z2: Zintuiglijk

Zintuiglijk gaat ver het esthetische, over het mooie. Je kunt daarbij denken aan kunst in een museum, aan een concert of theatervoorstelling. Aan een prettige, lichte werkplek met een stoel die prettig zit.

Hoe zijn deze dingen anders dan een jaar gelden? We werken aan keukentafels en op donkere hoeken op zolder met slechte ventilatie. We missen goede bureaustoelen. Theaters zijn gesloten. De speakers van je laptop halen het niet bij live muziek. Veel ouderen durven niet naar musea.

Z3: Zinrijk

Zinrijk gaat over controle hebben, weten wat je moet doen en weten hoe je dat moet doen en daarover kunnen vertellen. Een duidelijke taak hebben die tot resultaten leidt.

Corona gooit alles overhoop. Hoe geef je online les? Hoe vergader je prettig online? We worden er handiger in, maar hoeveel energie kostte het om nieuwe manieren te ontdekken?

In maart wisten we nauwelijks iets van het virus. Nog steeds wordt de bron van de meeste besmettingen niet achterhaald. Dat geeft stress en ontneemt je de zin om je aan onprettige maatregelen te houden.

Naast het virus is er ook onze reactie op het virus. Collectieve angst, collectieve waanzin lijkt het soms. Begrijpen we eigenlijk wat er aan de hand is? Ik heb uren met mijn kinderen gesproken over de reacties van volwassen.

Z4: Zinvol

Zinvol gaat over dingen doen die voor jou van waarde zijn. Jouw hogere doel, waar jou hart sneller van gaat kloppen.

Als jij het heerlijk vindt om mensen een prettige avond te bezorgen, lekker voor ze te koken, ze te verwennen en jaren je ziel en zaligheid in je restaurant hebt gestopt, dan mis je nu heel veel zinvol werk.

Of omgekeerd: je komt er nu achter dat jouw werk geen zin heeft. Niemand mist je op kantoor. Niemand heeft nog interesse in jouw kennis of product. Het doet er niet toe.

Zin in coronatijd

Alle vier de vormen van zin-geving staan onder druk in deze tijd. Voor de een meer dan voor de ander, of de ene Z meer dan de ander. We missen allemaal zingevende energie.

Met dit zingevingsconcept kun je daar zelf iets aan doen. Als je beter begrijpt waar jouw gebrek aan zin vandaan komt, kun je gericht nadenken over wat je daaraan zou kunnen doen.

Natuurlijk, de coronamaatregelen veranderen daar niet door. Jouw restaurant gaat niet open. Je staat niet opeens voor een volle collegezaal. Wat je nodig hebt is creativiteit. Net zoals mensen met een chronische aandoening hun ziekte niet weg kunnen toveren, maar op creatieve manieren wel meer zin kunnen krijgen.

Dus: waar krijg jij zin van? Tip: kijk naar alle 4 de Z-ten, ze doen er allemaal toe!

Het eerste blog uit deze serie verscheen maandag. Het laatste blog, over leven met angst, verschijnt vrijdag.

Meer lezen over energie, zingeving en chronische aandoeningen? Lees ‘Energiek leven‘.

Meer lezen over zingeving volgens de vier Z’ten, kijk dan op de website van het kenniscentrum ZinverZetten.