Waarom je meer moe bent in coronatijd (1)

Veel mensen zijn in deze tijd meer moe dan anders. Jij ook? Hoe komt dat? Voor sommige mensen is het duidelijk: ze werken in deze tijd extra hard. Dan is het logisch dat je meer moe bent. Maar de meeste mensen werken in deze tijd niet harder dan anders. Waarom zijn ze dan zo moe?

Waar krijg jij energie van?
Wat er ook gebeurt, ik kan en zal energiek leven

Over vermoeidheid, en vooral over hoe je ongeacht je ziekte of de omstandigheden meer energie kunt krijgen, schreef ik het boek ‘Energiek leven‘. De omstandigheden zijn op dit moment voor veel mensen zwaar. Daarom sluit ik het jaar af met drie blogs voor iedereen die meer moe is in deze tijd, en 2021 met meer energie wil beginnen.

Dit eerste blog gaat over de interactie van jouw energie met je omgeving. Het tweede blog, over zin, verschijnt woensdag en het laatste blog, over angst, vrijdag. Fijne kerstvakantie alvast!

Energie uitwisselen met je omgeving

In ‘Energiek leven’ kijk ik op vier manieren naar energie. Een van de die manieren is een ‘economische blik’. Zonder dat je erbij stil staat, ruil je de hele dag energie met je omgeving. Van sommige dingen krijg je energie, andere dingen kosten energie.

Als je veel energie hebt in gewone omstandigheden, dan maakt de precieze optelsom van die energiegevers en energievreters niet zoveel uit. Als je weinig energie hebt door een chronische ziekte, dan is het belangrijk dat je meer energiegevers dan energievreters hebt.

Deze tijd is bijzonder omdat we allemaal geconfronteerd worden met extra energievreters. Soms zoveel, dat we er last van krijgen. Een beter inzicht in energiegevers en energievreters helpt je om manieren te vinden om die balans te herstellen.

In ‘Energiek leven’ onderscheid ik drie soorten energieruil met de omgeving: voedende energie, sociale energie en omgevingsenergie. Ik bespreek ze hieronder kort.

Voedende energie

Voedende energie is alle energie die je krijgt of verliest door zaken die direct in aanraking komen met je lichaam. Dit gaat natuurlijk over eten en drinken. Veel mensen eten in deze tijd meer en ongezonder. Ik ook. Ik weet dat ik van snoepen minder energie krijg, en toch snoep ik meer als ik thuis werk.

Voedende energie gaat ook over licht en donker. April was heel zonnige maand. Ik schrijf dit blog met de lampen op mijn werkkamer aan. Als die druiligere, donkere dagen – daar krijgt een mens geen energie van.

Sociale energie

Je kent ze vast wel: van die mensen waarop je helemaal leeg loopt? Die in vijf minuten al je energie wegzuigen. Dit is een voorbeeld van sociale energie. Het omgekeerde bestaat gelukkig ook: mensen waar je energie van krijgt.

Niet alleen van mensen, ook van bepaalde teams of organisaties kun je energie krijgen. Mensen die energie uitstralen, die samen prachtige dingen neerzetten – je kunt er helemaal door opgetild worden.

In deze tijd zien we minder mensen, en al helemaal in groepsverband. Daardoor krijgen we veel minder sociale energie. Vooral extraverte mensen hebben hier last van. Maar ook ik, als introvert, zie op dit moment zo weinig mensen dat ik dat merk in mijn energie.

Omgevingsenergie

Met omgevingsenergie bedoel ik de energie die je krijgt of verliest door de grotere omgeving. Sommige mensen krijgen energie van leven in een grote stad, van het rumoer en de levendigheid om hen heen. Andere krijgen energie van de zee, of van bomen, of andere natuur. Kom jij nu in de omgeving waar je energie van krijgt?

Een andere vorm van omgevingsenergie is de sfeer op je werk, je sportclub of in het land. Is de sfeer goed, dan krijg je daar energie van. Mensen vallen uit door een angstcultuur op het werk. Deze tijd is bijzonder, omdat we voortdurend geconfronteerd worden met angst. Bange mensen om ons heen, angstaanjagende berichten in de media. Ook als je zelf niet bang bent, kan dit veel energie kosten. Als je zelf ook bang bent, lees dan ook het derde deel van deze serie.

Energiebalans

De kunst is om de balans van energiegevers en energievreters door te laten slaan naar de energiegevers.

Waar lekt nu veel van jouw energie weg aan je omgeving? Waar krijg je nu energie van? Kun je het het eerste verminderen, het tweede vermeerderen?

Waar krijg je normaal energie van? Kun je op een creatieve manier daar iets van terugbrengen? Of heb je een ander idee waar je energie van krijgt?

Woensdag deel 2, over zin hebben en zin maken. Kun je niet wachten? Of wil je alles weten over energie en vermoeidheid? Bestel dan ‘Energiek leven‘.