Twee jaar ‘Energiek leven’

9 juni 2020 verscheen ‘Energiek leven’. Ik vergat het die dag. Hoe is dat mogelijk? Heel veel stress. Een blog over dankbaarheid en de kunst van energiek leven in tijden van stress.

Een familielid belandde in een levensbedreigend situatie in het ziekenhuis door een medicatiefout. Twee dagen later herhaalde het ziekenhuis dezelfde medicatiefout. Ik dacht dat ik gek werd. Zie dan buiten kantooruren als familie maar eens een arts te spreken te krijgen. Wetende dat als dat niet lukt, dit familielid mogelijk de ochtend niet haalt. Terwijl je kinderen je horen bellen.

In die situatie vergat ik een blog over de tweede verjaardag van ‘Energiek leven – anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen’. Ik had het te druk met bellen en mijn eigen adviezen opvolgen:

  • Prioriteiten stellen (duh)
  • Kliekjes als avondeten (vooral niet multitasken)
  • Steun organiseren van mensen die met je meedenken

En toen de piek achter de rug was:

  • Balansdag nemen (rust)
  • Mijn hart luchten (nog meer stress kwijtraken)
  • Naar buiten, in de zon, bewegen (hoofd ontspannen door lichamelijk bezig te zijn)
  • Prioriteit geven aan de dingen waar ik het meeste zin van krijg (smeerolie in de energiemotor gooien)
  • Steunpilaren bedanken

Energiek leven is iets wat ik dagelijks doe, in het gewone leven en in zo’n extreme week. Daar heb ik geen verjaardag voor nodig. Bewust bekwaam heb ik, ook in zo’n crisis, grip op mijn energie. Ik herstel snel. Dat is een cadeau voor mezelf. Dit boek was mijn cadeau aan de wereld. Als ik dan ook nog een mailtje krijg van een lezer die na jaren weer perspectief ziet… dan is mijn dag goed!

Wat er ook gebeurt, ik kan en zal energiek leven!

(dit blog is eerder in iets afwijkende vorm verschenen op LinkedIn)