Aankondiging nieuw boek: Mijn vriend Damocles

Deze winter ben ik gestart met het schrijven van mijn tweede boek: “Mijn vriend Damocles – leven met onzekerheid als bondgenoot”. Ik mik op publicatie in het eerste kwartaal van 2023. Hier lees je alvast waar het over gaat. De komende tijd zal ik regelmatig bloggen over eigen-zinnig leven met een onzekere gezondheid.

Ziekte betekent onzekerheid

Als je ziek wordt, krijg je er onzekerheid bij cadeau. Wat heb ik? Is er iets aan te doen? Hoe pakt 75% kans uit voor míj? Krijg ik last van bijwerkingen of complicaties?  Kan ik nog wel mijn eigen brood verdienen? Kan ik hiermee kinderen krijgen? Een dokter die je niet serieus neemt. Essentiële medicijnen die niet leverbaar zijn. Wat nu? Of een foutje in je DNA waardoor ernstige ziekte als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt.

Ik wil mijn leven niet laten leiden door angst

Alles hierboven en meer heb ik meegemaakt. Meer dan eens zakte de grond onder mijn voeten weg. Paniek. Angst. Onzekerheid geeft veel stress. Stress is een naar gevoel. Chronische stress is slecht voor je – kwetsbare – gezondheid. Angst is een slechte raadgever. Onderweg besloot ik mijn leven niet door angst te willen laten leiden zonder mijn kop in het zand te steken. Toen stond ik voor een grote vraag: #hoedan?

Anders kijken naar onzekerheid

De weg was niet simpel, maar inmiddels zeg ik: “Hoe meer ik te vrezen heb, hoe minder bang ik word.” Sterker nog, ik denk dat alle onzekerheid rond mijn gezondheid mijn leven mooier heeft gemaakt. Niet ondanks, maar dankzij.

In ‘Energiek leven’ schreef ik dat het mijn geluk was dat ik zoveel verschillende ziektes kreeg. Door één ziekte had ik nooit zoveel inzicht gekregen in vermoeidheid. Die inzichten blijken voor veel mensen waardevol. Ik krijg veel e-mails van lezer die vertellen hoe mijn boek hen weer grip op hun leven heeft gegeven, en hoop en perspectief. Kan dat ook met onzekerheid en angst over je (toekomstige) gezondheid? Ik denk het wel. Daarom wijd ik mijn tweede boek aan eigen-zinnig leven met onzekerheid.

Waar denk jij aan bij leven met onzekerheid en ziekte? Laat het me weten!