Overlevingsenergie

“Doe ik dit nu op overlevingsenergie of op gezonde energie?”

Afgelopen zaterdag verzorgde ik een workshop over ‘Energiek leven’ voor patiëntenvereniging Caleidoscoop. De leden van Caleidoscoop hebben een dissociatieve stoornis. Vaak hebben ze complexe trauma’s. Veel van hen kampen ook met vermoeidheid. Het werd een inspirerende middag met veel interactie.

Inzicht: "Doe ik dit op overlevingsenergie of gezonde energie?"

Wat acute stress met je energie en waarneming doet

In mijn boek ‘Energiek leven‘ schrijf ik over de ‘oplossing’ bij extreme (mentale) vermoeidheid: schiet in de acute stress en je kunt door op stresshormonen. Op korte termijn werkt het fantastisch, maar daarna ben je extra moe. Dagelijks functioneren op stresshormonen is uitputtend. Het brengt je in een vicieuze cirkel van minder en minder energie.

Veel lezers herkennen dit. Achteraf dan. Op dat moment bij jezelf opmerken wat er gebeurt is moeilijk. Deze hormonen geven energie én focus om gevaar af te wenden. Ze schermen je af van je gevoel, letterlijk en figuurlijk. Denk aan mensen die na een ongeval niet direct voelen dat ze zelf gewond zijn. Merk op zo’n moment maar eens op dat je over je grenzen gaat. Het heeft mij jaren gekost.

Overlevingsstand

Voelen in je lijf hoe het met je gaat is voor veel mensen moeilijk, ook zonder acute stress. Voor mensen met een dissociatieve stoornis is het vaak extra moeilijk. Bovendien hebben ze vaak en veel stress, ook bij heel gewone dingen. Trauma’s doen dan met een mens.

Deze deelnemer was zich daar zeer van bewust en ze gaf er de prachtige woorden “overlevingsenergie” en “gezonde energie” aan. “Doe ik dit nu op overlevingsenergie of gezonde energie?” Een treffende omschrijving van het verschil tussen overleven en leven, herkenbaar voor iedereen die wel eens in deze reflex tuint.

Boeman

Van zo’n workshop met veel interactie, prachtige voorbeelden en inspirerende verhalen krijg ik energie. Ik stuiterde dus na afloop nog een poosje na. Wat zou kunnen helpen om het onderscheid te maken? Toen dacht ik aan het boek dat ik deze zomer aan mijn zoon voorlas.

Harry Potter wordt in zijn derde jaar op Zweinsveld geconfronteerd met een Boeman. Een Boeman is een wezen dat je je grootste angst laat zien. Hoe weer je hem af? Door aan iets grappigs te denken en hardop te lachen terwijl je de spreuk “Ridiculus!” uitspreekt.

Hoe herken je of je met de goede energie bezig bent? Dit lijkt me een goede vuistregel: kun je erbij lachen vanuit je buik? Dan zit je goed in je energie.

Hoe herken jij of je bezig bent op overlevingsenergie of gezonde energie?

Ook interesse in een workshop ‘Energiek leven’? Neem contact met me op.