3 tips om zin te maken

Als je ergens geen zin in hebt, dan ben je al moe voordat je eraan begonnen bent. Het is voor iedereen belangrijk om dingen te doen waar je zin in hebt en zin van krijgt. Als je weinig energie hebt door een aandoening is dat extra belangrijk. In dit blog deel ik drie tips om meer zin én energie te krijgen.

3 tips voor meer zin in vandaag met ZinverZetten

1. Begin met iets waar je zin in hebt

Het is zo Hollands: eerst het zuur, dan het zoet. Doe eerst de dingen die moeten, daarna de leuke dingen. Ik heb die neiging ook. Het gevaar daarvan is dat je niet meer toekomt aan de leuke dingen. Te moe. Gebeurt dit dag na dag, dan raak je in een negatieve spiraal. Dus: begin de dag met iets waar je zin in hebt. Met een beetje gelukt rolt de rest er zo achteraan. Of bleek het toch minder noodzakelijk dan gedacht 😉

2. Meng zinnen

Zin hebben heeft niet alleen met de klus zelf te maken. Het maakt uit met wie je die klus gaat doen, en waar en met welk doel. Sommige dingen doe je niet voor de lol, maar omdat het moet. Zin haal je dan uit de mensen met wie het doet, waar je het doet en met wel doel. Zo ken ik bijvoorbeeld iemand die strijkt in de tuin. Zingend. Strijken houdt ze niet van, van buiten zijn wel!

3. Nergens zin in?

Ik spreek veel mensen die last hebben van chronische vermoeidheid. Regelmatig zegt iemand: “Ik heb helemaal nergens zin in. Geen idee wat ik leuk vind. Ik sleur mezelf elke dag door, doe alleen het hoogstnoodzakelijke. Al jaren.” Als je alle verbinding kwijt bent met wat jij leuk vindt om te doen, vraag je dan af wat je vroeger leuk vond om te doen. Als kind bijvoorbeeld. Was je graag buiten? Speelde je graag alleen of met andere kinderen? Welk speelgoed was favoriet. Probeer die dingen opnieuw uit!

Meer zin?

Smaken deze tips naar meer? Of heb je meer verdieping nodig? Zin hebben en houden in het dagelijks leven met vermoeidheid, pijn, wachtkamers, medicijnen en alles wat komt kijken bij ziekte en zorg valt niet mee. Kijk eens bij ZinverZetten met Ziekte en Zorg voor meer inspiratie en workshops. Zin maken kan je zelf!


Christine mailde me: “Wat ik doe als ik geen puf, zin of wat dan ook heb in iets wat moet gebeuren, dan wissel ik de blugh-dingen af met iets leuks. Soort beloning aan mijzelf. Bv tuin, onkruid weghalen( grrrr….) Ik spreek met mijzelf af: kwartiertje dit en dan mag je die leuke violen in een bak zetten. Of kwartiertje potten schoonmaken en dan mag je je moestuin inzaaien. Werkt prima!

Precies Christine! En als je heel weinig energie hebt, begonnen met die violen. Zal je zien dat het onkruid en achteraan rolt (of helemaal niet meer opvalt…).