Zingeving met het plafond

Zingeving met plafonds

Het mooiste plafond

Jaren geleden was ik te gast bij een mevrouw die haar dochter had verloren. Het meisje was maar zeven jaar geworden. Kanker. In de woonkamer had ze een altaartje ingericht. Overal foto’s van het kind. Toch maakte dat niet de meeste indruk.

Ze stond er op mij de slaapkamer van het meisje te laten zien. Dat alles nog intact was, viel me niet op. Mijn ogen gingen direct naar het plafond. Boven het bed was in een grote cirkel het plafond beschilderd. Bloemen, vogels, elfjes, alles wat meisjes van zeven prachtig vinden.

Ze zag me kijken. “Ze had vaak nergens puf voor. Ik wilde dat ze altijd iets moois had om naar te kijken. Op een middag heb ik een trapje gepakt en ben gaan schilderen.”

Schoonheid

Doet het ertoe of het fijn verblijven is in de ruimte waar jij de laatste maanden of dagen van je leven doorbrengt? Of waar je hopelijk na maanden ziekte en behandeling weer beter wordt? Is belangrijk of het licht fijn is, het fris ruikt, zonder brom of piep?

Ik denk dat deze moeder groot gelijk heeft. Ik herinner me hoe ik zelf elke oneffenheid op het plafond van mijn kamer met mijn ogen dicht kon aanwijzen. Iemand vertelde me: “Mijn moeder genoot van de momenten in de tuin van het hospice. De schoonheid van de bloemen troostte haar.”

Zin om je bed uit te komen – of voor dit meisje zin om je ogen open te doen – heeft ook te maken met hoe je zintuigen geprikkeld worden.

Voorbeelden in de zorg

Zorginstellingen hebben steeds meer aandacht voor inrichting. Soms heet het huiselijkheid, soms thuis. Soms is het functioneel bedoeld, zodat mensen ontspannen. Sommige ziekenhuizen hebben mobiele hospice units, met zachter licht en kleurrijke kussens. In verpleeghuizen richten mensen zelf hun kamer in naar eigen smaak.

Plafonds zijn vaak de blinde vlek. Terwijl je liggend juist zicht hebt op het plafond. Ga dus in een bed liggen om te ontdekken wat je dan ziet.

Meer zin

Schoonheid heeft in ZinverZetten de naam Z2 – Zintuiglijk. Meer bronnen van alledaagse zingeving ontdekken? Kijk eens bij ZinverZetten met Ziekte en Zorg.