Actiënt

Patiënt. Chronisch zieke. Mens met een chronische ziekte. Client. Mens met een kwetsbare gezondheid. Ziek zijn of een ziekte hebben. Mensen met een beperking. Mensen met mogelijkheden. Gehandicapt. Invalide. Psychisch kwetsbaar.

Er zijn allerlei woorden om mensen te omschrijven die een ziekte of beperking hebben (als je begrijpt wat ik bedoel). De meest populaire omschrijving varieert in de tijd en per sector. O wee als je het verkeerde woord kiest.

Ook ik word niet graag gereduceerd tot mijn ziekte. Ik heb chronische aandoeningen. Daar kan ik niet om heen. Maar de rol die zij spelen in mijn dagelijks leven is klein. Mijn gezin, werk, sociaal leven, hobby’s domineren. Ik voel mij geen patiënt. Of ziek. Of beperkt. Of … nou ja, je begrijpt wat ik bedoel.

Soms kom je een woord tegen waarvan je wou dat je het zelf verzonnen had. Dat had ik laatst met actiënt. Een combinatie van actie en patiënt. Een patiënt die niet geduldig lijdt maar de touwtjes zelf in handen neemt. Een naam waar power in zit zonder de realiteit te erkennen. Ik ben om. Voortaan noem ik mij actiënt!