Zin in… eten!

Vandaag ben ik jarig (nee, geen grap). En wie jarig is, mag het avondeten kiezen. Gaat dat bij jullie thuis ook zo? Natuurlijk kies je dan iets lekkers. Jouw favoriete gerecht. Twee jaar geleden had ik goulash gekozen. Met uiensoep vooraf.

uiensoep

Weg lekker en vertrouwd eten

Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met het fodmap dieet. Supereffectief, maar ook heel beperkend: geen ui, geen knoflook, geen gluten, geen kool, geen prei, … De lijst is nog veel langer. Geen ui lijkt simpel, maar het zit in elk bouillonblokje, elke kant-en-klare saus of kruidenmix, elk voorgesneden groentepakket, …

Eerlijk gezegd werd ik er de eerste weken strontchagrijnig van. Al mijn favoriete gerechten moesten van het menu. Onze vaste recepten konden deels aangepast, veel ging van het menu. Van de weeromstuit had ik natuurlijk geen zin om te koken, en geen zin om tegen heug en meug iets op te eten wat ik niet lekker vond.

Gelukkig heb ik een man die houdt van koken en geduld heeft met ‘kwart theelepeltjes’ van een of ander kruid dat wel mag. Soms was het een succes, een keer vonden we het alle vier zo vies dat we het in de vuilnisbak gegooid hebben en patat zijn gaan halen.

Luxeprobleem of gemis aan zin?

Banaal? Ten opzichte van alle mensen op deze aarde die niet genoeg of niet genoeg voedzaam eten krijgen is dit natuurlijk een luxeprobleem. Maar zo bezien zijn alle onze problemen luxeproblemen.

Eten is lekker. Lekker eten is nog lekkerder. Samen gezellig aan tafel maakt lekker eten nog veel lekkerder. Van het vooruitzicht van lekker eten krijg je zin om in actie te komen. Eten is een bron van zingeving.

ZinverZetten onderscheidt vier vormen van zingeving. Een daarvan is zinnelijk, of lijfelijke zin, gaat over alles wat je lichaam lekker vindt. Lekker sporten, lekkere seks, lekker eten.

Zin in eten is niet vanzelfsprekend

Zin in leven met ziekte en zorg gaat ook over genieten van eten. Als je iets mankeert, kun je op heel veel manieren minder plezier beleven aan eten.

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet goed ruiken of proeven. Denk bijvoorbeeld aan mensen die corona gehad hebben. Als eten nergens naar smaakt, dan is eten niet lekker.

Andere hebben last van een droge mond. Chips zijn dan opeens niet lekker meer om te eten. Dit fenomeen hoort bij sommige ziekten. Ook (mee)bestralen van speekselklieren heeft dit effect.

Er zijn nog meer redenen: pijn bij kauwen of slikken, angst voor verslikken, of – net als ik – een dieet waardoor je je favoriete gerechten niet meer kunt eten.

Zin met lekker eten

Zin in leven met ziekte en zorg is voor mij ook lekker eten. Wat heb jij daarvoor nodig? Ik krijg vanavond fodmap-nasi met fodmap-sate. Mmmm…

Meer weten over praktische zingeving volgens de 4 Z’ten van ZinverZEtten? Hou mijn blog in de gaten, abonneer je op mijn nieuwsbrief (en krijg maandelijks de nieuwste blogs in je mailbox) of schrijf je in voor de maandelijkse videosessie van Agora op 22 april.