7 tips voor Pieter Omtzigt en andere overspannen mensen

Overspannen, overwerkt, oververmoeid. Welk woord je er ook aan geeft: ieder mens heeft zijn limiet en betaalt een rekening als je die overschrijdt.

Als mens gezegend met verschillende chronische aandoeningen heb ik extreem goed geleerd om mijn grenzen te bewaken, ze expres te overschrijden en goed te herstellen.

Pieter Omtzigt heeft de afgelopen jaren een enorme prestatie geleverd. Eentje die ik als burger enorm waardeer. Daarom vandaag een blog voor Pieter Omtzigt en alle andere overspannen mensen met 7 tips om goed te herstellen. Ik wens jullie veel energie toe!

1. Geef je over

Het was te veel. Geef je over. Verzet kost alleen maar meer energie. Het is zoals het is. Neem rust. Zet geen wekker. Zet geen limiet op hoe lang dit mag duren. Geef je over.

2. Rust op maat

Je hebt rust nodig, maar helemaal niets doen is niet de beste remedie. De truc is ándere dingen doen. Mentaal en emotioneel overbelast? Ga fysiek aan de slag, in de tuin, sporten, of gewoon wandelen. Fysiek overbelast? Doe het dan andersom.

3. Accepteer hulp

Laat anderen je helpen. Je hoeft het waarschijnlijk niet eens te vragen. Even uit de wind gehouden worden is prima. Straks neem je het zelf weer over. Laat iemand anders ook het woord voor je voeren, of dat nu richting media, familie of werkgever is. Je verdedigen kost veel energie. De liefde die je anderen gaf, krijg je nu terug. Ontvang het.

4. Haal energie van buiten

Energie kun je ook van buiten naar je toe halen. Omring je daarvoor met

  • zonlicht, gezond eten en frisse lucht
  • mensen van wie je energie krijgt
  • inspirerende verhalen
  • mooie dingen om je heen en mooie omgeving

5. Doe dingen waar je zin van krijgt (en laat de rest even zitten)

Het lijkt verwend om alleen dingen te doen waar je zin in hebt, maar zin is een van de beste bronnen van energie. Zin is waarschijnlijk de reden dat je veel te lang doorging: dit was te belangrijk om te laten schieten.

Zoek nu de zin in kleine dingen: lekker eten, mooie natuur, een hobby, … Dan komt de rest er wel achteraan. Of als je niet van koken houdt en toch moet koken: kook je lievelingsgerecht.

6. Heb vertrouwen

Je hebt bewezen tot gigantische prestaties in staat te zijn. Je energie herstellen gaat je ook lukken. Maak je geen zorgen als het een poosje duurt. Je lichaam kan dit ook.

7. Heb lak aan oordelen

Overspannen kan de beste overkomen. Sterker: het overkomt de besten. Het overkomt mensen die door- en door- en doorgaan met het goede te doen in zware omstandigheden. Overspannen raken is niet voor zwakke of stomme mensen.

Ik wens jullie veel stralende energie toe!