Drie keer moe, drie keer anders moe

“Ik ben moe.” Bedoel je altijd hetzelfde als je dit zegt? Ik denk het niet. Onderscheid maken in vermoeidheid kan je meer energie opleveren. Daarover gaat dit blog.

Moe? Wat bedoel je eigenlijk?

Neem deze situaties:

  • Na een lange wandeling of een bezoek aan de sportschool, voel je je moe.
  • Na een lange dag vergaderen via zoom of ingewikkelde berekeningen uitvoeren, voel je je moe.
  • Na een begrafenis, heb je het meestal ook wel gehad voor de rest van de dag.

Drie keer moe, drie keer anders moe. Je zegt steeds moe, maar het voelt steeds anders, toch?

Drie soorten vermoeidheid

Het eerste noem ik fysiek moe, het tweede mentaal moe en het derde emotioneel moe. Dit onderscheid is belangrijk. Want als je fysiek moe bent, kun je meestal wel een boek lezen of naar een vriendin luisteren.

Omgekeerd, als je hersenen moe zijn van het denken of je hart moe is van het voelen, dan kun je wel gaan wandelen in de zon in plaats van op de bank hangen.

De kracht van afwisselen

Waarom zou je? Wat is er mis met op de bank hangen? Niets, maar persoonlijk heb ik andere wensen en te veel plannen om rustig op de bank te liggen. Door vakliteratuur te lezen als ik fysiek moe ben, en te gaan wandelen als mijn hoofd moe is van het zoomen, krijg ik meer gedaan.

Niet alleen besteed ik zo mijn tijd efficiënt, ik herstel ook sneller. Want mijn hoofd komt sneller en beter tot rust als ik wandel, dan als ik op de bank ga liggen. En omgekeerd herstelt mijn lichaam sneller als ik rustig blijf liggen met een boek dan als ik ongedurig heen en weer ga lopen.

Probeer het zelf!

Dit principe (in ‘Energiek leven‘ noem ik het ‘de wet van de communicerende energievaten’) kan iedereen toepassen. Mijn man doet het ook. Druk op zijn werk? Hij gaat niet minder maar méér fietsen. Zo krijgt hij meer gedaan dan door tijd te sparen door minder te fietsen.

De volgende keer dat je jezelf hoort zeggen: “Ik ben zo moe.”, vraag je dan eens af op welke manier je moe bent. En vooral: op welke manier je níet moe bent. En zoek daar een fijne activiteit bij!