7 x ontspannen voor meer energie

De ondertitel van ‘Energiek leven’ is ‘anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen’. Ik betoog in ‘Energiek leven’ dat om vooruitgang te boeken op het probleem vermoeidheid we dit anders moeten gaan bekijken zodat we nieuwe vragen kunnen stellen. Die nieuwe vragen leiden dan hopelijk tot nieuwe antwoorden.

Er zijn meer mensen die een andere kijk op vermoeidheid heb. Onlangs kwam ik er een tegen waar ik zelf door geprikkeld werd. Daarom deel ik hem graag met jullie – de blik en mijn gedachten erover – in dit blog.

Het belang van ontspannen

In ‘Energiek leven’ schrijf ik over het belang van het afwisselen van inspanning en ontspanning. Na inspanning heb je ontspanning nodig om weer op te laden. “De boog kan niet altijd gespannen zijn.” is een oude volkswijsheid.

Ik betrek die ontspanning op drie soorten inspanning: fysieke inspanning, mentale inspanning en emotionele inspanning. Deze drie komen overeen met drie van de zeven soorten energie die ik onderscheid: fysiek, mentaal en emotioneel.

Toen kwam ik dit artikel over zeven soorten ontspanning van tegen geschreven door Saundra Dalton-Smith. Zeven! Zij stelt dat je op zeven manieren moet ontspannen om goed uit te rusten en energie te hebben. Daarover zijn we het eens, maar hoe komt zij tot maar liefst zeven soorten ontspanning?

7 soorten ontspanning

Saundra Dalton-Smith onderscheid om te beginnen dezelfde drie als ik doe: fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Daarom ga ik op deze drie hier niet verder in. Daarnaast onderscheid ze zintuigelijke ontspanning, sociale ontspanning, creatieve ontspanning en spirituele ontspanning. Wat bedoelt ze daarmee?

Zintuiglijke ontspanning

De hele dag wordt je gebombardeerd met zintuigelijk prikkels: licht, geluid, beweging, geuren, smaken… Saundra Dalton-Smith stelt dat al je zintuigen ook de kans moeten krijgen om te ontspannen.

Overprikkeling en hoeveel energie dat kost herken ik meteen. Deze vorm van ontspanning heeft veel te maken met wat ik voedende energie noem. Alleen benader ik dat in termen van dingen die energie kosten (zoals geluidsprikkels) en dingen die energie opleveren (zoals helder daglicht in wintermaanden).

Sociale ontspanning

Als Saundra Dalton-Smith schrijft over sociale ontspanning dan heeft ze het over positieve en steunende mensen om je heen. Dit lijkt heel erg op sociale energie. Het verschil in benadering is opnieuw dat ik denk in economische termen (wie kost me energie, van wie krijg ik energie) en zij in ontspannen.

Creatieve ontspanning

Creatieve ontspanning vond ik aanvankelijk de moeilijkst te begrijpen soort ontspanning. Om creatief te zijn, heb je verwondering en bewondering nodig. Natuur en kunst noemt ze als bronnen van creatieve ontspanning, alles wat inspireert.

Toen moest ik aan twee dingen denken. Ten eerste aan wat ik omgevingsenergie noem. De een krijgt energie van bomen, de ander van de zee, de derde van het geroezemoes van de stad. Kun je dit zien als een vorm van creatieve ontspanning?

Ik dacht ook aan zingevende energie, en dan in het bijzonder aan de zingevende energie van mooie dingen om je heen. Een inspirerende omgeving geeft energie. Dit lijkt ook op de creatieve ontspanning die zij beschrijft.

Spirituele ontspanning

Spirituele ontspanning heeft overeenkomsten met zingevende energie, met name zinvolle zingevende energie. Voor mij is dat het zand of de smeerolie van het energiesysteem. De (Amerikaanse?) uitleg die zij eraan geeft: gebed, meditatie, vrijwilligerswerk – dat zijn niet per se termen waar ik aan denk bij zingevende energie. Ik kan beter uit de voeten met de ruime en niet normerende invulling van zin van René Gude (die ik gebruik in ‘Energiek leven’).

Welke benadering helpt jou verder?

Mijn doel is meer energie. Hoe, dat maakt me niet uit. Als het maar werkt. Helpt deze benadering van 7 soorten ontspanning je verder?

Saundra Dalton-Smith heeft een zelftest over zeven soorten ontspanning online staan. Ik heb hem gedaan. Het voornaamste inzicht: ik leid over het algemeen een heel ontspannen leven.

Deze weken heb ik wel veel stress door de combinatie thuisonderwijs en deadlines voor mijn werk. Zo wilde ik natuurlijk vorige week ondanks alles stralen toen ik mijn idee ‘Zo voel ik me thuis’ pitchte voor meer dan 100 mensen.

De dagen ervoor betrapte ik mezelf op snauwen bij ongeplande vragen. Oei. Dus probeerde ik het eens met: “Hoe kan ik nu meer ontspannen?” Mijn valkuil bij hoge druk is dat ik bezuinig op sociaal contact, en dat is in deze tijd heel makkelijk om te doen. Mijn goede voornemen voor de komende weken: ’s avonds vaker de telefoon pakken. En of dat nou sociale ontspanning of sociale energie is… ik voel me er beter bij!

Ik ben benieuwd of deze zelftest jou nieuwe inzichten oplevert. Zie je nieuwe dingen door deze benadering?