Vermoeidheid is niet het probleem bij chronische aandoeningen

Vermoeidheid is hoofdzaak bij chronische aandoeningen, geen bijzaak. Dit schreef ik in een eerder blog. En nu een blog met de titel ‘Vermoeidheid is niet het probleem bij chronische aandoeningen’?! Jazeker. De ondertitel van ‘Energiek leven‘ is niet voor niets: anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen. In dit blog vertel ik meer over een cruciale stap in anders kijken naar vermoeidheid.

Het is niet mijn doel om nooit meer moe te zijn.
Het is mijn doel om voldoende energie te hebben om voluit te leven.

Nooit honger of goed gevoed

Als jij mocht kiezen tussen nooit meer honger hebben of goed gevoed zijn, wat zou je dan kiezen? En waarom? Of maakt het niet uit?

Geen honger hebben en goed gevoed zijn lijkt hetzelfde, maar is het niet. Nooit honger hebben kun je bereiken met alleen fastfood. Hoewel het prettig is om nooit een vervelend hongergevoel te hebben, voel je meteen aan dat dit niet wenselijk is.

Goed gevoed zijn is veel meer dan alleen geen honger hebben. Sterker, bij goede voeding kun je best af en toe honger, of trek, hebben. Intussen krijg je wel alle voedingstoffen die nodig zijn voor een stralende gezondheid.

Kortom: honger is niet het probleem, gebrek aan voldoende goede voeding wel.

Vermoeidheid en energie

Wat heeft dit te maken met vermoeidheid bij chronische aandoeningen? Stel dat je mocht kiezen tussen nooit meer moe zijn of voldoende energie hebben om voluit te leven. Wat zou je kiezen?

Nooit meer moe en energie om voluit te leven lijkt hetzelfde, maar is het niet. Energie hebben is veel meer dan alleen niet moe zijn, op dezelfde manier als goede voeding meer is dan geen honger hebben. Wie genoeg energie heeft om voluit te leven, kan en zal af en toe moe zijn.

Vermoeidheid is niet het probleem bij chronische aandoeningen. Gebrek aan energie wel. Energie om met je kinderen op pad te gaan, energie om succesvol te zijn in je werk, energie om te zorgen voor de mensen die je lief zijn. Energie om voluit te leven – en daarna lekker moe te zijn. Ik wil niet minder moe zijn, ik wil meer energie.

Hoe kijk jij?

Stel jezelf de volgende vraag:

Hoe kom ik af van mijn vermoeidheid?

En nu deze vraag:

Waar krijg ik energie van?

Welk effect hebben deze vragen op jou?

Van de eerste vraag zakt de moed mij in de schoenen. Dat gaat me nooit lukken.

Van de tweede vraag krijg ik meteen een beetje energie. Van energie krijg ik energie. Van creëren krijg ik energie. Meer energie is een succesrecept. Het kan op allerlei manieren. De ideeën beginnen meteen te stromen.

Bronnen van energie

In ‘Energiek leven‘ analyseer ik waar mensen energie van krijgen en hoe je daar handig gebruik van kunt maken. Die analyse begon drie jaar geleden, toen ik het grootste deel van de dag op de bank doorbracht, geveld door een soort Pfeiffer.

Ik hoorde mezelf zeggen: “Ik doe nu alleen dingen waar ik energie van krijg.” en dacht: “Hè? Wat bedoel ik eigenlijk? Waarom zeg ik dit?” Toen ik er bewust over na ging denken, vond ik steeds meer bronnen van energie. Toen ik ze ging groeperen in soorten energie, ging ik er nog meer zien. Die indeling van je verder helpen, maar alles begint met de vraag:

Waar krijg jij energie van?