De eenzaamheid van mensen met chronische vermoeidheid

Vandaag begint de week tegen de eenzaamheid. Mensen die chronische aandoeningen hebben, hebben vaak last van chronische vermoeidheid. Dat leidt tot op verschillende manieren tot eenzaamheid. Eenzaamheid leidt weer tot vermoeidheid – en voor je het weet heb je een vicieuze cirkel. In dit blog vertel ik daar meer over én geef ik tips hoe dit te verminderen.

Sociale eenzaamheid

Door energiebeperkingen hebben mensen vaak minder contact met andere mensen. Ze hebben ’s avonds geen energie meer om op pad te gaan, of zelfs niet om een eenvoudig gesprek te voeren. Omdat ze een gemeenschappelijke hobby of sport niet meer kunnen beoefenen, verliezen ze ook de contacten die daarbij hoorden. Arbeidsongeschiktheid betekent niet alleen verlies van werk en inkomen, maar ook contact met collega’s, klanten en andere relaties.

Tip: vraag je af hoe het wel kan. Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome. Langs de lijn betrokken blijven bij je team of een nieuwe contacten opdoen bij een minder intensieve sport? Overdag afspreken, vrijwilligerswerk, online mogelijkheden benutten? Van welke mensen krijg je energie? Zoek ze op!

Praktische eenzaamheid

Mijn dochter was vijf toen haar broertje geboren werd. Ze speelde graag bij klasgenoten. Veel ouders boden aan om haar daarna thuis te brengen. “Voor ons een kleine moeite.” Heel fijn, want met een pasgeboren baby stap je niet even op de fiets.

De praktische uitdagingen van leven met energiebeperkingen kunnen vele malen groter zijn dan op stap gaan met een baby. Gewone dingen als boodschappen doen, schoonmaken, fietsen, werktas dragen – allemaal zaken waar ik en anderen mee tobben en waar we maar van een heel selecte groep mensen hulp bij krijgen.

Tip: durf hulp te vragen. Maak je probleem zo precies mogelijk en vraag hulp op maat. Het antwoord is vaker ja dan je verwacht. Mensen zien het niet uit zichzelf zoals met een baby maar hebben dezelfde bereidwilligheid om te helpen. Zoek manieren om binnen jouw energiebeperkingen andere dingen terug te geven om balans in je relaties te houden. Spreek je waardering uit.

Emotionele eenzaamheid

“Jij bent de enige die weet hoe het echt met mij gaat.”

Door onbegrip en gebrek aan erkenning kiezen mensen ervoor om voortaan te zwijgen over hun aandoening en beperkingen. Onzichtbaar en onhoorbaar leven ze verder. In eerste instantie helpt dit: je verliest geen energie meer aan negatieve reacties. Op termijn wordt de eenzaamheid steeds groter. Want met wie deel je je zorgen over je toekomst?

Tip: praten helpt echt. Als het met familie en vrienden niet voldoende lukt, professionals het ook niet begrijpen, dan zijn er altijd online lotgenoten te vinden.

Sociale energie

Eenzaamheid en weinig energie hebben is een combinatie die alles in zich heeft voor een vicieuze cirkel. Eenzaamheid kost energie. Omdat je weinig energie heb, zie je minder mensen. Enzovoorts.

Omgekeerd kun je van sommige mensen en groepen veel energie krijgen. Dat kun je gebruiken om een positieve spiraal te creëren. Ik noem dat sociale energie: energie die je krijgt van mensen om je heen.

Meer lezen over mogelijkheden en het belang van contacten met andere mensen voor je energie? Lees Energiek leven!