Energiek leven – ook als je kanker hebt of hebt gehad

bloemen

Vermoeidheid treft mensen met allerlei soorten aandoeningen. Steeds meer mensen overleven kanker, of leven ermee als chronische ziekte. Geweldig! Maar het heeft een prijs, en soms is dat chronische vermoeidheid. Ik ging met een groep (ex)patiënten in gesprek over energiek leven met of na kanker.

Kanker en energie

Chemotherapie, bestralingen, hormoontherapie, operaties – allemaal aanslagen op je lichaam waar je heel moe van kunt zijn. Kanker is bovendien een heel stressvolle ziekte. Iedere controle is weer spannend: gaat het nog steeds goed of zijn er nieuwe uitzaaiingen? Deze coronatijd confronteert je voortdurend met je eigen, kwetsbare gezondheid.

Veel mensen blijven moe, ook als ze genezen zijn verklaard. Hun energiebeperkingen kunnen heel groot zijn. Ik kreeg bijvoorbeeld een mailtje van iemand die al zeven jaar geen boeken meer kon lezen. Of er ook een luisterboek van Energiek leven kwam. Dat is helaas een investering die ik op dit moment niet kan doen (is er iemand die dit wil sponsoren?).

Een workshop over energie

Wat ik wel kon doen, is een workshop geven over omgaan met vermoeidheid voor het Inloophuis Leven met kanker in Woerden. Vorige week was het zover. Op een stralende middag sprak ik met acht mensen over leven met energiebeperkingen. Over het verlangen naar meer energie, meer begrip, en voluit leven. Over wat dan al die beetjes zijn die kunnen helpen. Over de valkuilen waar we allemaal ingestapt zijn. Het meest gehoord na afloop? “Wat een eye-openers!”

Wike de Klerk, een van de trouwe vrijwilligers van het Inloophuis en gastvrouw deze middag, vroeg ik om twee of drie regeltjes als aanbeveling. Vijf minuten later stond dit op LinkedIn:

Tijdens de lezing die Lottie verzorgde over haar boek “Energiek Leven” bij Inloophuis Leven met Kanker, wist zij een fijne interactie met haar publiek te creëren door een combinatie van theorie, het delen van haar eigen ervaringen met vermoeidheid en het luisteren naar de ervaringsverhalen van haar publiek.

Naast het helder uitleggen hoe vaag vermoeidheid eigenlijk is voor je omgeving (en jezelf) legt Lottie vooral de nadruk op hoe je energie kunt creëren in jouw eigen persoonlijke situatie. Daarmee heeft zij de aanwezigen geïnspireerd.

Een helder en toegankelijk verhaal met praktische handvatten wanneer je door kanker of door een andere chronische ziekte beperkt wordt in je energie. Voluit leven blijkt nog steeds mogelijk!

Ook een workshop over Energiek leven? Dat kan! Stuur me een bericht met telefoonnummer en dan bel ik je snel op.