Man-vrouw verschillen in vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Dat geldt voor mannen en vrouwen. Toch lijken vrouwen vaker de klos dan mannen. Ik merk dat bijvoorbeeld bij de reacties van lezers van ‘Energiek leven‘. Hoe komt het dat vrouwen vaker moe zijn dan mannen?

Energie en gender
picto's van man en vrouw
Zoek de verschillen
met afbeelding van boek 'Energiek leven'

Zwaardere belasting

Vrouwen hebben in het algemeen meer last van vermoeidheid dan mannen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Ze gaan er ’s nachts vaker uit voor de kinderen, verlenen meer mantelzorg, hebben vaker slaapproblemen, hebben meer stress, … Kortom: vrouwen hebben gemiddeld meer energievreters dan mannen.

Aan het erkennen van de scheve belasting tussen mannen en vrouwen zitten twee risico’s. Ten eerste kan de zwaardere last vrouwen kan gezien worden als vrouwenprobleem. Een ‘eigen schuld, dikke bult’ verhaal. Het tweede risico heeft te maken met het volgende punt.

Minder serieus

Vrouwen met vermoeidheidsklachten worden minder serieus genomen door artsen dan mannen. Hierdoor duurt het langer voor ze de goede diagnose en optimale behandeling krijgen, met alle tijdelijke en permanente gevolgen van dien.

De hogere belasting van vrouwen wordt bijvoorbeeld misbruikt om niet te kijken naar bijkomende medische problemen. Onder het motto: “Twee jonge kinderen, baan voor 3 dagen, mantelzorg – geen wonder dat u moe bent.” worden vrouwen de spreekkamer uitgejaagd zonder deugdelijk onderzoek naar medische oorzaken voor hun vermoeidheid.

Vaker chronische aandoeningen

Mannen en vrouwen hebben niet dezelfde kans om bepaalde ziektes te krijgen. Veel chronische ziektes treffen vaker vrouwen dan mannen. Auto-imuunziekten bijvoorbeeld, waaronder reuma en schildklierziekten. Ze zijn berucht om de chronische vermoeidheid die ze veroorzaken.

Zelfde aandoening, meer last

Het is geen breed onderzocht fenomeen, maar vrouwen lijken meer last te hebben van vermoeidheid dan mannen met dezelfde aandoening. Dit blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek onder mensen die een stoma hebben als gevolg van een behandeling voor kanker. (Ken jij andere onderzoeken? Laat het me weten!)

Hoe komt dat? Mogelijk krijgen vrouwen een minder goede behandeling dan mannen. Sinds een aantal jaar staan de verschillen tussen mannen en vrouwen op de onderzoeksagenda. Of beter gezegd: staan vrouwen ook op de onderzoeksagenda, want voorheen waren vaak alle proefpersonen mannen. Nu blijkt dat vrouwen bijvoorbeeld anders reageren op medicijnen, andere bijwerkingen hebben en een andere dosering nodig hebben. Het zou interessant zijn om de effecten op vermoeidheid mee te nemen in deze nieuwe onderzoeken.

Energieproblemen verdienen serieuze aandacht. De gezondheidsproblemen van vrouwen verdienen seksespecifieke aandacht. Hun energieproblemen dus ook.