Energiek partnerschap

Energiek leven - tips voor partners

Veertien jaar geleden sloten Paul en ik een geregistreerd partnerschap. In mijn boek ‘Energiek leven’ noem ik af en toe Pauls bijdrage aan mijn energie. In dit blog ga ik daar dieper op in. Dit zijn de drie belangrijkste dingen die mijn partner bijdraagt aan mijn energie!

1. Energievreters overnemen

Sommige dingen kosten mij zeer veel energie: schoonmaken, zware boodschappen sjouwen, schreeuwende kinderen in sporthallen, zwembaden en binnenspeeltuinen, ’s nachts uit bed voor de kinderen.

Paul neemt deze taken grotendeels op zich. Hij poetst wekelijks de badkamer, ik zeem eens per jaar de ramen. Hij gaat meestal mee naar sport en zwemles. Onze kinderen roepen van kleins af aan ’s nachts om hun vader, ik kom er alleen uit als ze hun hele bed onder gespuugd hebben.

Andere dingen doe ik. Onze taakverdeling is voor een belangrijk deel afgestemd op mijn energie. Eerlijk? In elk geval effectief. Want de enkele keer dat hij uitvalt, merk ik weer hoeveel energie mij dit scheelt.

2. Flexibel vangnet

Naast de vaste dingen die Paul doet, springt hij regelmatig in als mijn energie begint op te raken of op is. Soms gaat het om kleine dingen zoals afruimen of de was afhalen. Een enkele keer betekent het dat hij werkafspraken afzegt om eerder thuis te zijn.

Zijn rol als vangnet is ontzettend belangrijk voor mij. Iedere minuut dat ik langer doorga als het eigenlijk op is, komen er twee minuten bij mijn hersteltijd. Door snel iets over te geven aan hem, laad ik sneller weer op. Voor hem uiteindelijk ook fijner!

3. Hier en nu

“We will cross that bridge when we come to it.” Paul help me in het hier en nu te blijven. Geen zorgen over we iets later misschien voor elkaar moeten krijgen. Dat lossen we dan wel op.

Zijn optimisme en vertrouwen zijn een belangrijk tegenwicht tegen mijn zorgen. Stress vreet energie. Zijn onvoorwaardelijke steun geeft rust en overgave bij mij

Hoe helpt jouw partner jou om energiek te leven?