Energiecodes geel-oranje-rood

Wat de KNMI kan, kan ik ook: kleurcodes gebruiken om een energiewaarschuwing af te geven. Voor de mensen om mij heen, maar vooral voor mezelf. Lees in dit blog hoe ik die codes gebruik voor meer energie!

Afbeelding van stoplicht waarvan het  oranje licht brandt met daarin de slak van de omslag van 'Energiek leven'. Met tekst erbij: Het is vandaag 'code oranje' - Hoe kleurcodes mij helpen om meer energie te krijgen. #energiekleven

Code groen

Code groen betekent genoeg energie in een stabiele situatie. Lekker doorgaan waar ik mee bezig was!

Code geel

Code geel betekent dat ik de eerste tekenen van vermoeidheid voel. Midden op de dag betekent dat een kleine oplader zoeken: even naar buiten, kleine extra pauze of gesprekje met iemand waar ik energie van krijg.

Aan het eind van de dag is code geel een teken van gezonde vermoeidheid. Na een actieve dag is het nu tijd om te ontspannen en te rusten. Code geel hoort erbij, het is eigenlijk geen nieuws.

Code oranje

Code oranje betekent dat ongezonde vermoeidheid toeslaat. Hoe komt het vandaag? Te veel energiezuigers om me heen? Iets verkeerds gegeten? Nog herstellende van een grote inspanning?

Nu is het tijd om actief naar meer energie te zoeken en bewust te ontspannen. Mentaal moe? Dan een extra lange wandeling. Fysiek moe? Kruip in bed met een boek, ook midden op de dag. De was? Die kan wachten tot morgen. Warm bad? Goed idee!

Code rood

Bij code rood is mijn energie helemaal op. Ik kan geen stap meer verzetten, geen complete zin meer formuleren en huilbuien liggen op de loer. Bij code rood zit er maar één ding op. Rust nemen. Nu meteen. Niet thuis? Dan naar huis. Overgeven, slapen, herstellen.

Codes gebruiken

De kleurcodes gebruiken maken me ten eerste bewust hoe het met me gaat. Ze stimuleren vroeg ingrijpen. Om 13:00 code geel? Dan kan ik met iets kleins nog voorkomen dat ik doorschiet naar oranje.

De codes zijn ook handig om – bij uitzondering – tot het gaatje te gaan. Om Energiek leven op tijd bij de drukker te krijgen, heb ik de laatste week heel intensief doorgewerkt, ook in het weekend. Dat had ik natuurlijk niet zo gepland, maar door omstandigheden van buiten kon het niet anders. Dan schuur ik zo lang mogelijk tegen code rood aan om er meteen na de deadline overheen te kukelen. Maar het is wel gelukt.

Herstel van code rood duurt lang. Anderhalve week nadat ‘Energiek leven’ bij de drukker lag, was ik nog steeds niet helemaal hersteld. Code rood vermijden levert op lange termijn veel energie op. Hoe meer ik in groen kan blijven, hoe positiever de spiraal die creëer.

Goed voorbereid zijn op ‘code rood’ situaties kan je herstel bevorderen. Hoe dat zit, lees je in ‘Energiek leven‘.

Bestel direct