Zo werkt energie

In mijn boek ‘Energiek leven’ kijk ik op andere manieren naar het probleem vermoeidheid bij chronische aandoeningen. Een van die manieren is om energieproblemen te zien als complexe systeemproblemen. In dit blog leg ik je uit hoe dat systeem eruit ziet.

Energiemodel uit 'Energiek leven - anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen'

De bollen

Mensen kunnen op drie manieren de wereld veranderen: door te doen, te denken en te voelen. Daarvoor hebben ze fysieke, mentale en emotionele energie nodig. Dat zijn de drie bollen in het midden van het model. Hoe meer van deze energie, hoe je gedaan kan krijgen!

De ringen

De hele dag door wissel je energie uit met je omgeving. Je krijgt of verliest energie door alles waarmee je direct in contact komt zoals eten en zonlicht. Je wint en verliest ook energie in het contact met andere mensen. Tenslotte doet ook de hele omgeving ertoe, de sfeer en energie die daar heerst. Om meer energie te krijgen is het belangrijk dat je meer energie ontvangt uit je omgeving dan dat je verliest aan je omgeving.

Het oliekannetje

Het oliekannetje giet drie druppels olie in het systeem. Deze staan voor de drie geheimen van mensen met veel energie: conditie, balans en afwisseling van verschillende soorten inspanning.

De grote pijl

De grote pijl staat voor zingevende energie. Als je met je energie geen dingen doet waar je plezier in hebt of die voor jou belangrijk zijn dan stroomt de energie niet meer. Zinloosheid is als zand in het systeem.

Meer weten over hoe je dit model voor je kunt laten werken voor meer energie? Lees ‘Energiek leven‘.

Bestel direct