Leven met doodsangst voor beginners (1)

Nuchtere Nederlanders? Met alle lege schappen in de supermarkten kunnen we de spreekwoordelijke nuchterheid van ons volkje voortaan naar het rijk der fabelen verwijzen.

Nu Corona ons confronteert met onze sterfelijkheid gedragen we ons als konijnen. Konijnen die staren in naderende koplampen. Koplampen die ons verblinden. We zien alleen nog maar onze naderende dood en die van ons geliefden. Voor al het andere zijn we blind.

Ogen sluiten

Hoe kun je ontsnappen aan de koplampen van Corona? “Je ogen dicht doen.” antwoordde mijn dochter. Ook dat hebben we dit weekend massaal gedaan. En masse naar buiten, in file wandelen op het strand. Oproepen om thuis te blijven waren niet genoeg: wegen moesten worden afgesloten.

Negeren is niet de oplossing als we Corona willen stoppen. Corona wordt niet minder dodelijk als we onze ogen ervoor sluiten. Struisvogelpolitiek gaat onze geliefden niet redden. Of in termen van konijnen: de auto komt nog steeds op ons af.

Vluchten

Wat dan wel? Wegrennen? In een aflevering van Aircraft Investigation maakt een vliegtuig dat zonder brandstof zit een noodlanding op verlaten vliegveld. Het terrein is nu in gebruik als park, en twee kinderen fietsen over de landingsbaan. Omdat de motoren uitgevallen zijn, horen ze het vliegtuig niet naderen.

Opeens krijgen ze de schrik van hun leven: een vliegtuig dendert met honderden kilometers per uur over de landingsbaan. Ze proberen te vluchten door er vandoor te racen, voor het vliegtuig uit. Als door een wonder weet de piloot het vliegtuig op tijd stil te zetten.

Dit wonder was niet nodig geweest als de kinderen link of rechts van de landingsbaan af waren gereden, het gras in naast de landingsbaan. Naast de landingsbaan waren ze veilig geweest, net zoals het konijn in de berm veilig is. Maar die optie zagen ze niet.

Blik verleggen

Angst leidt tot blikvernauwing. We zien alleen nog maar de dreiging, en willen daar zo snel en direct mogelijk vandaan. En dat wordt onze dood. Letterlijk of figuurlijk, want angst verziekt levens.

Ontsnappen aan de koplampen doet het konijn niet door te blijven staren. Zijn ogen sluiten wordt  zijn dood. Wegrennen van de auto vandaan ook. Ontsnappen aan de koplampen doet het konijn door opzij te kijken en opzij te springen.

Maar hoe doe je dat? Kun je ophouden met dat konijn zijn? Hoe voorkom je dat je alleen nog maar Corona hoort en ziet? Hoe leef je met deze voortdurende dreiging? Ik merk dat ik deze dagen put uit jarenlang leven met ziekte en erfelijke aandoeningen.

Daarom presenteer ik  ‘leven met doodsangst voor beginners’. Een serie blogs over eigen-zinnig leven met dagelijkse aanwezigheid van sterfelijkheid. Het volgende blog gaat over mijn eerste stappen op dit hobbelige pad. Ik beken dat ik ooit ook begonnen ben met hamsteren….

Lees hier verder hoe ik worstelde in de eerste confrontatie met doodsangst en veranderde in een hamster.

Wanneer kun je het volgende blog lezen? Ik schrijf deze serie terwijl ik mijn zoon van bijna acht lesgeef. Mijn eigen planningen lopen daarom nogal in de soep. Volg mij op LinkedIn, abonneer je op mijn nieuwsbrief (kijk naar rechtsboven of naar beneden afhankelijk van de grootte van je beeldscherm) of hou deze website in de gaten.