Thema’s

Mijn werk concentreert zich op verschillende thema’s rond eigen-zinnig leven. Op dit moment werk ik aan drie grote thema’s: energie, thuis en zin.

Energie

Veel mensen die een chronische aandoening hebben hebben ook last van vermoeidheid. De zorg die zij hiervoor krijgen is onvoldoende effectief. Volgens mij komt dat omdat het probleem op de verkeerde manier benaderd wordt.

Over mijn kijk op en aanpak van vermoeidheid schreef ik ‘Energiek leven – anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen‘.

Thuis

Het begrip thuis kom je overal tegen in de zorg. Maar niemand omschrijft wat het is. Dat verbaas ik me over. Thuis is persoonlijk en kwetsbaar. Bevorderen dat anderen zich thuis voelen heeft een stevige basis nodig.

Lees meer over mijn ‘Zo voel ik me THUIS‘ model en wat dat voor jouw organisatie en jouw cliënten kan betekenen.

Zin verzetten met een chronische ziekte

Hoe krijg en houd je zin in leven met een chronische aandoening? Dat ontdek je zelf met Zin Verzetten. Lees hier meer over dit idee geïnspireerd op het werk van René Gude.

Overige en toekomstige thema’s

Keuzes maken

“Mijn lijf, mijn leven, mijn keuze” is mijn persoonlijk motto. Ik wil zeggenschap over mijn zorg en zelf passende keuzes maken. Om zelf keuzes te maken over zorg moet je veel overwinnen: systemen, machtsverhoudingen, angst, …

Lees meer over keuzes maken voor een eigen-zinnig leven.

Zelfzorg

Zorgen voor jezelf – wie wil dat nou niet? Ik niet, bijvoorbeeld als dat ten koste gaat van leven. Ik dolgraag, ik ben graag onafhankelijk.

Lees meer over zelfzorg en een eigen-zinnig leven.

Mijn leven mijn zorg

De touwtjes in handen over jouw zorg. Hoe voorkom je dat je geleefd wordt? Hoe blijf je baas over eigen agenda?

Lees alles over eigenaarschap over je eigen zorg.

Persoonsversterkende zorg

Heeft een zorgverlener wel eens iets gezegd of gedaan waardoor jij je als persoon sterker voelde? Waardoor jij je méér mens voelde? Dat is persoonsversterkende zorg.

Lees meer over persoonsversterkende (en -ondermijnende) zorg.

Was dat alles?

Nee. Binnenkort nog meer over verantwoordelijkheid, SOLK, samen-zinnig leven en amor fati.