Mijn inspiratiebronnen

Op deze pagina deel ik een aantal van mijn favoriete boeken en auteurs.

Charlotte

Wat doe je als je dochter geboren werd met een ongeneeslijke vorm van kanker? Probeer je haar tegen beter weten in te redden met chemo’s of neem je haar mee naar huis. Pia de Jong en haar man kiezen voor het laatste. Een prachtig verhaal over afstemmen en je intuïtie volgen.

Pia de Jong – Charlotte

Leef!

Als Laura 15 is blijkt ze longkanker te hebben. Na zware behandelingen lijkt ze beter, maar na een paar jaar blijkt het toch weer mis. Ze kan niet meer beter worden. Laura ziet af van nieuwe behandelingen en kiest voor leven.

Laura Maaskant – Leef!

Atul Gawande

Atul Gawande is chirurg. Ik ben fan vanwege de eerlijkheid waarmee hij schrijft over zijn dilemma’s en de positieve manier waarop hij probeert de zorg beter te maken.

Hij is bekend is hij geworden met zijn boek over palliatieve zorg ‘Being mortal’ (vertaald als Sterfelijk zijn) waar ook een film over is gemaakt. Hij schrijft daarin over de ziekte en het overlijden van het eigen vader en over zijn ervaringen als arts.

Maar hij heeft meer geschreven. In Complications schrijft hij hoe anders hij reageert op artsen in opleiding als het gaat om zijn pasgeboren zoon in plaats van zijn eigen patiënten.

Alle boeken van Atul Gawande

Ver van de boom

Sommige kinderen zijn anders dan hun ouders. Door homoseksualiteit, autisme, of een andere reden. Wat altijd ‘ver van je bed’ was, komt nu dichtbij. Een van mijn inspiratiebronnen in ‘anders kijken’!

Andrew Solomon – Ver van de boom

Licht in de tunnel

In dit rijtje mag natuurlijk ook ‘Licht in de tunnel’ niet ontbreken, het laatste boek van Marc de Hond. Ik schreef er een blog over.