Plannen voor 2021

De oorspronkelijke titel voor dit blog was ‘plannen voor deze winter’. Toen kwam er een nieuwe lockdown en ben ik mijn halve werkweek kwijt aan thuisonderwijs. Ik zag en zie de zin niet van in deze lockdown, en had daarom weinig zin in om weer thuisonderwijs te geven – tot ik de situatie omdacht.

Mijn kinderen passen niet in het Nederlandse onderwijssysteem. Mijn zoon heeft daardoor niet goed leren schrijven, en dat begint in groep 5 behoorlijk lastig te worden. Deze en volgende week doen hij en ik daarom een schrijfbootcamp. Na vier ochtenden schreef hij vijf van de zes p’s, b’s en d’s op de correcte manier, en de zesde had hij zelf gezien en verbeterd. Ik ben zo trots op hem!

En mijn werk? Twee deadlines stonden al, verder plan ik er voorlopig geen een. Het gaat nu zo snel als dat het gaat. Of mijn energie nu beperkt is door ziekte of opgaat aan thuisonderwijs: op is op. Keuzes maken moet. Ook al sta je te springen om meer te doen. En kijk hieronder eens wat een lijst om me op te verheugen!

Zo voel ik me thuis

De eerste mijlpaal voor 2021 is op 15 januari. Dan is de afsluitende bijeenkomst van Leven lang leven en pitch ik met mijn 12 medepioniers mijn idee voor de ouderenzorg van de toekomst: Zo voel ik me thuis.

Daarna hoop ik met een aantal verpleeghuizen ‘Zo voel ik me thuis’ in de praktijk in te zetten. Thuis voelen is al heel lang een ideaal in de zorg, en dat ideaal wil ik graag helpen omzetten naar concrete acties met als doel dat iedereen kan zeggen: “Ik voel me hier zó thuis!”

Nieuwsgierig of wil je zelf aan de slag met ‘Zo voel ik me thuis’? Het gratis e-book staat al online.

Energiek leven

De voorraad boeken bij het CB slinkt gestaag. Binnenkort ga ik mijn boek herlezen met een rode pen ernaast om de puntjes op de 1 te zetten voor de tweede druk van ‘Energiek leven’.

Ben je niet zo van de boeken? Of heb je meer hulp nodig om alle inzichten uit ‘Energiek leven’ toe te passen? Geen nood. Samen met Astrid van de Nieuwenhof maak ik een e-learning over energiek leven en werken. Interesse? Laat het weten aan Astrid.

Spreker

Een presentatie? Tuurlijk. Een flitsende presentatie… Sinds oktober kun je mij boeken als spreker via Zijspreekt. Reden om te investeren in een training voor een flitsend verhaal. 7 februari sta ik voor de camera, met livestream!

Zin

Is het je wel eens opgevallen hoeveel energie dingen kosten waar je geen zin in hebt? Wat is zin eigenlijk? En kun je zin maken? (die opdracht kreeg ik vroeger van mijn moeder). In december schreef ik er al dit blog over.

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met het zingevingsconcept van René Gude. Ik was meteen enthousiast. Eindelijk een vorm van zingeving die niet zweverig, niet academisch en niet normerend is. Praktische zingeving waarmee je dagelijks zin kunt maken!

René Gude werkte het idee samen met Peter Henk Steenhuis uit voor zin in werk. Ik vertaalde het naar zingeving voor en door mensen met een chronische ziekte. Samen met Peter Henk Steenhuis en Frank Braakman van Kenniscentrum Zinverzetten ga ik dit in 2021 breed verspreiden in de zorg. De eerste enthousiastelingen zijn gevonden. Zodra ik meer kan vertellen lees je het in mijn nieuwsbrief.

Nieuwe website

Dit schrijf ik als stok achter de deur. Mijn website is vol, volgens deskundigen te vol. Eigenzinnig als ik ben laat ik dat meestal voor wat het is, maar naarmate ik langer fulltime als zzp-er aan de slag ben, wijk ik steeds verder af van het oorspronkelijk plan. Deadline: december 2021, ok?